INFORMATIE OVER HET WERKATELIER

Alle lichten staan op GROEN
tijdens het Werkatelier Samen Sneller Duurzaam op 30 mei en 1 juni 2017

Dit is letterlijk en figuurlijk een goeie reflectie van het nu! De regering is nog steeds in wording maar, mede door Jesse Klaver van GroenLinks, lijkt er een sterk groen en duurzaam beleid gevoerd te gaan worden. Tegelijkertijd trekken 90 Nederlandse hoogleraren aan de bel om minimaal 100 miljard te reserveren voor duurzame ontwikkeling van Nederland. Maar ook lokaal: de wethouder Gerben Struik van de gemeente Gooise Meren zet alles op alles in om in 2025 koploper te zijn op duurzaamheid in Nederland. En, zeker niet in de laatste plaats, al die goeie initiatieven en ideeën van bewoners en organisaties in onze gemeente die al jaren aan de duurzame kar getrokken hebben lijken nu echt serieus genomen te worden!

 

En het grootste inzicht is: 'samen gaan we sneller!' Alhoewel dit allemaal mooi en logisch klinkt is de grote vraag: “Hoe dan?” We hebben geleerd van het verleden en met vingerwijzen weten we dat het niet zal lukken. Daarom heeft een groep mensen uit alle geledingen van de Gooise Meren de handen ineen geslagen om de juiste aanpak voor samenwerking te smeden. Deze ‘kwartiermakers’ starten met een tweedaags Werkatelier waarin alle mensen gekoppeld worden die vanuit hun achtergrond het verschil kunnen maken. Tevens wordt er een infrastructuur aangelegd om deze nieuw te ontwikkelen initiatieven zelf ook duurzaam te maken.

 

De volgende thema’s komen sowieso aan de orde: de afvalloze samenleving, de waarderende economie, zonder aardgas in 2030, alle gebouwen klimaatneutraal, andere mobiliteitsvormen en gezond lokaal voedsel.

 

Kansen voor iedereen! Het is duidelijk dat deze gebundelde energie kansen voor iedereen gaat bieden. Het zal niet alleen werkgelegenheid stimuleren, innovatie en nieuwe bedrijfsmodellen, maar ook een socialer klimaat waar we beter rekening gaan houden met de mens en leefomgeving!

Op 8 juni wordt in Muiden een duurzaamheidscafé georganiseerd. Hier worden de actieplannen gepresenteerd die voort zijn gekomen uit het werkatelier. Fijn als je hierbij aanwezig kunt zijn.