Duurzaamheidscafé 17 april: denk 'out of the box'!


Denk ‘out of the box’ zegt wetenschapsjournalist David Lemereis en gastspreker volgende week dinsdagavond op het Duurzaamheidscafé in Spant! Bussum om 19.30. Het café staat in het teken van de ontwikkeling van duurzamere mobiliteit en belooft interessant en spannend te worden. David stelt dat de ontwikkelingen al volop aan de gang zijn, denk aan elektrificatie van auto, fiets en zelfs de skateboard.

Naast elektrificatie zijn autonomie en deelmobiliteit belangrijke trends. Alles smarter sneller en efficiënter! Maar wat waren de trends één à twee generaties geleden? Velen wilden toch de auto vanwege de vrijheid, status en ‘pride of ownership’! Verdwijnen die menselijke eigenschappen en behoeften? Weer anderen voelen zich ‘thuis’ in de file lekker te luisteren naar muziek, boek of voeren een mobiel gesprek. Gaan we dan nu overstappen in een zelfrijdend deelbusje met nog enkele buurtbewoners? En onderweg ingehaald worden door die fitte buurman/collega die dezelfde afstand naar werk aflegt op een supersnelle elektrische fiets? Of vanuit Groningen per hogesnelheidslijn of wellicht zelfs met de supersnelle hyperloop binnen 3 minuten op de Zuidas? Één ding kunnen we wel voorspellen, het moet schoner. De verbrandingsmotor moet vervangen worden. De aanschaf van een nieuwe auto met verbrandingsmotor zal binnen 25 jaar niet meer mogelijk zijn.

Wat is 'out of the box' denken? Het hele wegennet infrastructuur vervangen? Snelfietspaden aanleggen? Bestaande infrastructuur aanpassen en bijvoorbeeld de tig-baans A1 naar Amsterdam anders indelen? De linkerbaan voor de zelfrijdende elektrische intercityauto, daarnaast de baan voor de elektrische sprinterversie. Een baan voor elektrische motoren en scooters die nog graag zelf sturen, weer daarnaast de baan voor elektrische snelfietsers? En helemaal rechts: bussen en voertuigen voor noodsituaties.

Het gaat zeker een leuk duurzaamheidscafé worden want de samen-sneller-duurzamen uit Gooise Meren voegen er een holistische blik aan toe. Zo zullen de mobiliteitsexperts rekening moeten houden met meer grond, nodig voor stadslandbouw, en met meer lokale platforms, democratie en politiek. En wat te denken van de trend voor upcycling? Kunnen we in onze bestaande auto’s de motor niet gewoon vervangen door een elektromotor met accu? Of de trend van Tiny Houses, kunnen we die niet gewoon zelfrijdend maken en gaan staan op een plek dichter bij het werk? Parkeerplekken genoeg als gevolg van al dat deelrijden.

Kortom, dit duurzaamheidscafé wil je niet missen! En neem je kinderen ook mee, zij zien de trends eerder aankomen dan wij. Je kunt je hier aanmelden.

Bekijk hier de landelijke snelfietspaden? De gemeente Gooise Meren is er ook mee bezig.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.