Ondernemers en bewoners slaan de handen ineen om de Huizerweg te vergroenen


Gea van der Horst is lid van de werkgroep 'Alle gebouwen zonder fossiele brandstoffen in 2030', architect, bewoner van de Huizerweg in Bussum én een van de ondernemers die de Huizerweg veiliger en groener wil maken. Vandaag staat ze in het Bussums Nieuws met de manifestatie 'Natuurlijk! De Huizerweg! Voor eenieder die het stuk gemist heeft, hieronder het stuk van Yvette de Vries uit het Bussums Nieuws van 30 mei.

De Huizerweg moet leuker, groener en veiliger worden. "Een flink project", laat Gea van der Horst, een van de initiatiefnemers van de werkgroep 'Huizerweg veiliger en groener' weten. Met een onderzoek naar het verhogen van de veiligheid door leerlingen van het Goois Lyceum en een actieplan voor meer groen wordt aanstaande zaterdag 2 juni, het startschot gegeven. "Er zijn zaterdag allerlei activiteiten voor kinderen, een ontmoetingsplein met muziek, een welzijnsplein en een kleine braderie. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk veiligheid en vergroening", aldus Gea. "Daar is het mee begonnen".

Wat groen kan moet groen worden, of anders gezegd, waar geen steen hoeft kan groen komen. Voor die plekken, zoals bermen en boomcirkels zijn speciale bordjes ontworpen die zaterdag ook de grond in worden gestoken. Het gaat dan vooral om vaste planten. Bomen zijn wat lastiger vanwege het vele vrachtverkeer dat de Huizerweg te verwerken heeft. Meer groen kan volgens Gea al heel makkelijk gerealiseerd worden, zelfs zonder groter plan.

Gea: "Je mag 1,5 tegel voor je gevel eruit halen en vervangen door groen" Na toestemming van de gemeente dan, dat wel. Overigens is er een modelgeveltuin te bewonderen bij Huizerweg 9. Er is zaterdag ook nog een officieel momentje, maar die dag moet vooral een feestje zijn. Rond 14.00 uur wordt het plan voor meer groen en veiligheid op de Huizerweg gepresenteerd en overhandigd aan burgemeester Han ter Heegde.

Voor het veiligheidsonderzoek hebben de leerlingen van het Goois Lyceum een enquête gemaakt, waarbij veel tips en ideeen uit de buurt zijn opgehaald. Het gaat dan om fietsplekken waar je veilig kunt oversteken en plekken waar je als fietser voorrang hebt. Gea: "Ik zie het dagelijks vanuit mijn kantoor. Fietsers, ook kinderen die naar school fietsen, die lang moeten wachten voordat ze veilig kunnen oversteken en dan nog bijna worden platgereden". En oversteken bij een van de zebra's met je fiets aan de hand biedt ook geen soelaas. Er zijn volgens Gea maar weinig auto's die dan stoppen. Tijdens het event zaterdag kunnen inwoners overigens ook nog met ideeën voor een veiliger en groenere Huizerweg komen.

Actie Steenbreek

Behalve met het plan en de bordjes heeft de werkgroep Huizerweg veiliger en groener ook een ludieke actie op touw gezet. Iedereen die zich zaterdag met een stoeptegel meldt, krijgt daar een aantal plantjes voor terug. Daarvoor is een plek ingericht ter hoogte van Huizerweg 26, vlak bij TOP kantoor.

Zaterdag 2 juni van 11-16 uur op.... de Huizerweg in Bussum!

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een stuk groen van de gemeente adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Kun je contacten of hulp bij een businessplan gebruiken voor een duurzaam initiatief? Mail ons, vinden we fijn!

Word ook zwerfvuilambassadeur

Feline van Raaijen.png

In meer dan 273 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfafval opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Check hier op welke grond jouw huis staat en lees wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.

Biologische zaden, planten, bomen en nog veel meer vind je op de BioTuinWijzer. Ook voor inspiratie en hulp bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een eigen (biologisch-ecologische) tuin, balkon of dakterras.

Bedankt voor je aanmelding!