top of page

Artikel

Energievol Duurzaamheidscafé


In de feeërieke Majellakapel in Bussum hielden we gisteren een bijzonder café. Deze keer ging het niet over iets praktisch als tiny houses of duurzaam ondernemen. Maar stond de energie centraal. En hoe bijzonder dat juist dit thema samen viel in de week waarin de initiator van Samen Sneller Duurzaam, Gerben Struik, is overleden. Medium Janneke Leber trapte de avond af en stond stil bij de dood. Niet op een zware manier maar juist heel fijn. We bestaan allemaal uit energie en gaan weer op in de grote energiebron. Als een soort thuiskomen.


Janneke liet ons de eigen energie voelen door een oefening waarin de zaal met gesloten ogen contact maakte met de eigen energie en de energie als een soort vorm te voelen en dat je ermee kunt spelen als een bal. De derde oefening leverde de meeste gespreksstof op tijdens de borrel. We moesten weer onze ogen sluiten en kijken wat voor dier je zag en vragen wat het nodig had. Het dier staat voor je ziel en vertelt je wat je ziel nodig heeft. Dit klinkt misschien wat zweverig maar je had er echt bij moeten zijn om te weten dat het vol humor en vaart ging en dat het ook heel 'echt' voelde. Heel fijn dat de aanwezigen van jong tot oud en van alternatief naar echt Gooisch echt meededen en ervaringen durfden te delen.

Niet terugvallen op geklaag

Essemie van Dunné is voorganger in Amsterdam Noord. Zij probeerde ons, waaronder de soms wat moegestreden klimaatstrijders, weer kracht bij te zetten. Dit deed zij door een prachtig bijbels verhaal te vertellen waarin een aantal belangrijke elementen naar voren kwamen. Namelijk het belang van elkaar troost geven, hoop geven, gezamenlijke regels op te stellen, hier ook naar te leven, niet terug te vallen op geklaag, maar samen aan de slag te gaan… én daarbij ook de nodige rust te nemen of een ander deze rust juist te gunnen. Essemie vertelde mooi, met veel beleving en met een interessante vertaalslag naar de hedendaagse maatschappij. Het is haar zeker gelukt om aan ons een krachtige boodschap over te brengen. Hiermee kunnen wij ons als beweging Samen Sneller Duurzaam weer verder ontwikkelen.

Klimaatmars

Opgeladen en vol energie gaan we verder met het verduurzamen van Gooise Meren. Aanstaande zondag vertrekken we om 12.24 uur vanaf station Naarden-Bussum naar Amsterdam om deel te nemen aan de Klimaatmars. Kom ook, verspreid de goede energie.

Hier vind je de website van Janneke Leber. Contact met Essemie van Dunné kun je hier leggen.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page