Energievol Duurzaamheidscafé


In de feeërieke Majellakapel in Bussum hielden we gisteren een bijzonder café. Deze keer ging het niet over iets praktisch als tiny houses of duurzaam ondernemen. Maar stond de energie centraal. En hoe bijzonder dat juist dit thema samen viel in de week waarin de initiator van Samen Sneller Duurzaam, Gerben Struik, is overleden. Medium Janneke Leber trapte de avond af en stond stil bij de dood. Niet op een zware manier maar juist heel fijn. We bestaan allemaal uit energie en gaan weer op in de grote energiebron. Als een soort thuiskomen. Ze liet ons de eigen energie voelen door een oefening waarin de zaal met gesloten ogen contact maakte met de eigen energie en de energie als een soort vorm te voelen en dat je ermee kunt spelen als een bal. De derde oefening leverde de meeste gespreksstof op tijdens de borrel. We moesten weer onze ogen sluiten en kijken wat voor dier je zag en vragen wat het nodig had. Het dier staat voor je ziel en vertelt je wat je ziel nodig heeft. Dit klinkt misschien wat zweverig maar je had er echt bij moeten zijn om te weten dat het vol humor en vaart ging en dat het ook heel 'echt' voelde. Heel fijn dat de aanwezigen van jong tot oud en van alternatief naar echt Gooisch echt meededen en ervaringen durfden te delen.

Essemie van Dunné is voorganger in Amsterdam Noord. Zij probeerde ons, waaronder de soms wat moegestreden klimaatstrijders, weer kracht bij te zetten. Dit deed zij door een prachtig bijbels verhaal te vertellen waarin een aantal belangrijke elementen naar voren kwamen. Namelijk het belang van elkaar troost geven, hoop geven, gezamenlijke regels op te stellen, hier ook naar te leven, niet terug te vallen op geklaag, maar samen aan de slag te gaan… én daarbij ook de nodige rust te nemen of een ander deze rust juist te gunnen. Essemie vertelde mooi, met veel beleving en met een interessante vertaalslag naar de hedendaagse maatschappij. Het is haar zeker gelukt om aan ons een krachtige boodschap over te brengen. Hiermee kunnen wij ons als beweging Samen Sneller Duurzaam weer verder ontwikkelen.

Klimaatmars

Opgeladen en vol energie gaan we verder met het verduurzamen van Gooise Meren. Aanstaande zondag vertrekken we om 12.24 uur vanaf station Naarden-Bussum naar Amsterdam om deel te nemen aan de Klimaatmars. Kom ook, verspreid de goede energie.

Hier vind je de website van Janneke Leber. Contact met Essemie van Dunné kun je hier leggen.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.