Lente schoonmaak zonnepanelen


Rij zonnepanelen.

Nu is hét moment om jouw zonnepanelen de jaarlijkse reinigingsbeurt te geven. De zonnige 5 maanden zijn aangebroken en deze maanden zorgen voor circa ¾ van je jaarlijkse opbrengst. Maak de zonnepanelen schoon voor een maximaal rendement. Door vuil en vogelpoep vangen zonnepanelen minder licht op, waardoor ze minder goed presteren en de opbrengst omlaag gaat. Je rendement stijgt circa 2 tot 3% na een schoonmaakbeurt. Dit is niet heel veel, maar elke procent extra rendement is mooi meegenomen. We raden aan om de zonnepanelen zelf schoon te maken, mits dit op een veilige manier kan. De kosten voor het inhuren van een schoonmaakbedrijf wegen vaak niet op tegen de (extra) opbrengst. Wanneer maak je de zonnepanelen schoon? In de meeste gevallen hoef je de zonnepanelen niet schoon te maken, omdat het in Nederland regelmatig regent, waardoor de zonnepanelen vanzelf worden schoongespoeld. Toch is het belangrijk om 3 á 4 keer per jaar je zonnepanelen te checken, om te kijken of ze vuil zijn. Check met name of er geen grote vogelpoepvlekken aanwezig zijn. 5 handige tips voor het schoonmaken van zonnepanelen 1. Doe het veilig!

  • Bij het betreden van een schuin dak ben je altijd verplicht om valbeveiliging te gebruiken.

  • Heb je een plat dak en is jouw dak veilig om te betreden zonder valgevaar? Dan kan je in de meeste gevallen veilig aan de slag.

  • Is het te risicovol om je dak te betreden? Gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen op afstand schoon te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt er in ieder geval voor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt.

2. Gebruik de juiste materialen. Maak gebruik van een zachte doek, een spons en water. Let goed op dat je geen harde of schadelijke materialen gebruik zoals; een schuurspons, een harde borstel, schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit. Dit tast namelijk de zonnecellen aan. 3. Zet de omvormer uit en kom niet aan de bekabeling. Panelen zijn gemaakt om tegen water te kunnen, maar dit is een veiligheidsmaatregel die we voor de zekerheid aanraden. 4.Verwijder eerst de droge resten zonder water. Als de zonnepanelen droog zijn, probeer de droge resten eerst zonder water te verwijderen. 5. Reinig de zonnepanelen wanneer de zonnestraling minimaal is, in de ochtend of avond. Zodoende droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter. Gebruik gedemineraliseerd of osmo water, dit is water waar alle zouten (mineralen) uit verwijderd zijn, zodat je geen kalkvorming op de zonnepanelen kan krijgen. Dit koop je bij elke bouwmarkt.

Geen zonnepanelen, wel interesse?

Heb je nog geen zonnepanelen maar heb je interesse? Kijk dan een in onze lijst met lokale leveranciers. Op de energiesubsidiewijzer van Milieucentraal vind je een geactualiseerd overzicht van alle lokale en landelijke subsidies.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een stuk groen van de gemeente adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Kun je contacten of hulp bij een businessplan gebruiken voor een duurzaam initiatief? Mail ons, vinden we fijn!

Word ook zwerfvuilambassadeur

Feline van Raaijen.png

In meer dan 273 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfafval opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Check hier op welke grond jouw huis staat en lees wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.

Biologische zaden, planten, bomen en nog veel meer vind je op de BioTuinWijzer. Ook voor inspiratie en hulp bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een eigen (biologisch-ecologische) tuin, balkon of dakterras.

Bedankt voor je aanmelding!