top of page

Ambassadeur

Feline van Raaijen

Bussum

Feline van Raaijen

Waar maak je schoon?

"Mijn moeder (Brigitta Boonacker) spot vaak plekken als ze onze hond Pepper uitlaat en dan gaan we vaak daar opruimen. Vooral de Frederik van Eedenweg ligt bommetje vol. Onze vaste uitlaat- dus opruimrondje is vanuit onze straat en dan rondom het eendjespark".

Wat was je voornaamste reden om zwerfvuilambassadeur te worden?

"Steeds meer pubers gaan sinds Corona naar buiten en gooien rotzooi weg. Ik denk dan hmmmmm, hoe dom kun je zijn. Ik vind het leuk om op te ruimen en het klimaat moet gewoon schoner zijn. Want dat is gewoon echt belangrijk zeg maar". Als ik straks groter ben zit misschien de hele wereld vol afval".

Loop je met anderen of alleen?

"Dat verschilt heel veel, soms twee keer per week. Ik loop met Rosalinde of Juliette, lekker kletsen tijdens het opruimen".

Wat vind je het meest vaak?

"Ik vind héél veel bierblikjes van die lange goedkope blikken. En veel energy drink maar dat valt de laatste tijd wel mee. Ook mondkapjes kom ik niet meer zo vaak tegen. Oh ja, ik vind ook veel van die parkeerautomaat papiertjes. Iedereen zou gewoon een parkeerapp moeten gebruiken net als mijn vader en moeder. Het meest lastig om op te ruimen zijn peuken en raarste vond ik een drugszakje".

Heb je nog tips voor andere opruimers? 

"Met zo'n knijper opruimen is heel handig. Op die van ons zit een magneetje, dan kun je ook makkelijk een bierdopje opruimen. Ik zit op de Vondelschool in groep 6 en ga kijken of ik met school de buurt kan gaan opruimen. Ik neem vast een knijper mee om de juffen en meesters enthousiast te maken. Leuk toch om dat met je eigen school te doen".

Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je hier is als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.

Schrijf je in als Zwerfvuilambassadeur

Wat is een zwerfvuilambassadeur?

Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.

 

Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat. ​

Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

 

Zwerfafval opruimen en corona

NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand.

  • Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper. 

 

Lees hier alle richtlijnen.​

bottom of page