Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij 

Doel: 

  • Structurele aanpak zwerfvuil. Een aantal inwoners, lokale organisaties en de gemeente heeft de handen ineen geslagen om Gooise Meren in 2023 100% zwerfvuilvrij te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt nauw samengewerkt met lokaal onderwijs, buurtplatformen, het GAD, Versa en woningbouwcorporaties.
     

Initiatiefkracht: Maaike Uitenbroek, Lindeke Mast, Eddie Bakker, Britta Bouma, Petra Olgers, Karin Hille, Babs van Gisbergen, Sandra Geerling, Barbara de Roo en Feye van Olden.

Financiering: op vrijwillige basis en het landelijk fonds ZwerfAfvalVergoeding.

Laat je inspireren door onze zwerfvuilambassadeurs
Zaterdag 5 juni 2021 is het de dag van de burgerinitiatieven. Wij haken hier graag op in door hieronder een aantal ambassadeurs in het zonnetje te zetten.

FINAL LOGO.png

Word ook zwerfvuilambassadeur 

Wil je regelmatig het zwerfvuil in jouw straat of buurt opruimen? Geef je op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Niet moet, alles mag. Sommige ambassadeurs ruimen elke dag op, andere 1x per maand of kwartaal. Door mee te helpen, neem je geen taken over van de gemeentelijke afvaldienst maar zorg je ervoor dat net dat laatste restje zwerfafval uit het straatbeeld verdwijnt. Dankzij ambassadeurs weten wij waar de zwerfafval hotspots zijn en proberen met de gemeente hier structureel iets aan te doen.

Regelmatig georganiseerde opruimacties in Gooise Meren
  • Naarden-Vesting: elke 1e zondag van de maand maakt Vestingbewoner Freek Eshuis de wallen in de Naarden Vesting schoon. Iedereen die mee wilt helpen is welkom. Verzamelen om 10 uur bij de Utrechtse Poort in Naarden.

  • Naarden: elk kwartaal ruimt het buurtplatform KTV uit Naarden, samen met buurtbewoners, zwerfvuil op in de KTV wijk. Kijk voor meer info op de website.

  • Naarden Componistenkwartier: de Buurtbende ruimt regelmatig het kwartier op. Meedoen? Stuur een mail naar Franca Arnold.

  • Bussum: Troeptrimmen Bussum ruimt elke 1e zaterdag van de maand, van 10-11 uur, steeds op een andere plek in Bussum zwerfvuil op. Wil je ook helpen, stuur een Whatsapp naar Sandra 06-20334648.

  • Muiden: Troeptrimmen Muiden ruimt elke laatste zaterdag van de maand op. Mail Eva Mars als je mee wilt helpen.

Recente berichten over zwerfvuil in Gooise Meren
Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

Documenteer zwerfvuil 
litterati - Edited.png

Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfvuil te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken. 

Lokale uitdagingen in de Litterati app

Je kunt in de Litterati app je eigen uitdaging maken. Bijvoorbeeld Sint Janslaan Bussum 500 stuks zwerfafval opruimen in twee maanden. Of Marktstraat Naarden, 200 plastic bakjes documenteren en opruimen in drie weken. Er staan al een aantal lokale uitdagingen in de app. De Litterati app download je in de app store op je smartphone. Gewoon Litterati typen, dan zie je app verschijnen. Je kunt ook meedoen aan de Litterati uitdaging van heel Gooise Meren met code 680455.