top of page

Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij

DOEL

Structurele aanpak zwerfvuil. Een groot aantal inwoners heeft de handen ineen geslagen om Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij te krijgen.

Om dit voor elkaar te krijgen wordt intensief samengewerkt met lokaal onderwijs, ondernemers, buurtplatformen, GAD, gemeente en woningcorporaties.
 

INITIATIEFKRACHT

Maaike Uitenbroek, Lindeke Mast, Eddie Bakker, Britta Bouma, Karin Hille, Babs van Gisbergen en Sandra Geerling.

 

FINANCIERING

Op vrijwillige basis en het landelijk fonds ZwerfAfvalVergoeding.

Op deze pagina kun je ondermeer:

troeptrimmen bussum lod 2022.jpg
deelnemer wcd 2022.jpg
Kaart zwerfvuilambassadeurs

ZWERFVUILAMBASSADEURS GOOISE MEREN

Op onderstaande kaart vind je alle zwerfvuilambassadeurs. Staat jouw straat er nog niet bij en wil je deze voor je rekening nemen? Of wil je je buren helpen bij het opruimen van je straat? Geef je dan op via het formulier onder de kaart. Als zwerfvuilambassadeur bepaal je zelf wanneer en hoe vaak je zwerfafval opruimt. De een ruimt meerdere malen per dag op, anderen één keer per maand.

Logo gooise meren 100% zwerfvuil vrij

Interviews met verschillende groepen zwerfvuilambassadeurs

Video ambassadeurs

GEEF JE OP VOOR JOUW STRAAT OF BUURT

Wil je zwerfvuil in jouw straat of buurt opruimen? Geef je hieronder op. Op dit formulier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Niets moet, alles mag. Sommige ambassadeurs ruimen elke dag op, anderen één keer per maand of kwartaal. Door mee te helpen, neem je geen taken over van de GAD maar zorg je ervoor dat net dat laatste restje zwerfvuil uit het straatbeeld verdwijnt. Mail ons als je nog een vraag hebt. 

Inmiddels zijn er 414 zwerfvuilambassadeurs die met 507 helpers zwerfafval opruimen op 565 locaties en buurten in Gooise Meren!
 

Aanmelden zwerfvuilambassadeur

REGELMATIG GEORGANISEERDE OPRUIMACTIES GM 

Naarden-Vesting

Elke 1e zondag van de maand maakt Vestingbewoner Freek Eshuis met Troeptrimmen Naarden-Vesting de wallen in de Naarden Vesting schoon. Iedereen die mee wilt helpen is welkom. Verzamelen om 10 uur bij de Utrechtse Poort in Naarden.

 

Naarden

Elk kwartaal ruimt buurtplatform KTV Naarden zwerfvuil op in de wijken Keverdijk, Vierhoven en Thijssepark. Kijk op hun website voor de data.
 

Naarden Componistenkwartier

Franca Arnold ruimt met de Buurtbende regelmatig het kwartier op. Mail Franca als je wilt aansluiten.
 

Bussum

Troeptrimmen Bussum ruimt elke 1e zaterdag van de maand, van 11-12 uur, steeds op een andere plek in Bussum zwerfvuil op. Wil je ook helpen, stuur een Whatsapp naar Sandra 06-20334648.
 

Muiden

Elke maandag ruimen de klusmannen van voetbalclub SC Muiden de ruimte rondom de sportterreinen op. Ze beginnen rond 9 uur. Meehelpen? Loop gewoon het clubhuis in op de Maxisweg 20.​

Eva Mars van Troeptrimmen Muiden ruimt elke laatste zaterdag van de maand op. Mail Eva als je wilt aansluiten.

Ada Gieling ruimt iedere laatste zaterdag van de maand met een enthousiast groepje de wijk Noord-West, Westzeedijk en het Westbatterij park in Muiden op. Verzamelen om 10 uur op de hoek P.C. Hooftlaan en Hugo de Grootstraat.

Georganiseerde acties

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE ZWERFVUILAMBASSADEURS

Speciaal voor de Dag van de Burgerinitiatieven interviewden wij een aantal lokale opruimhelden. 

Amelie

Muiden

Meike Hamelink

Muiden

Barabara de Roo

Muiderberg

Peter Duijn

Muiden

Sheila Ottervanger

Muiden

Jimmy Fock

Muiderberg

Marianne Scholtens

Bussum

Neele

Muiden

Jollie Ottervanger

Muiden

Mila Duterloo

Bussum

Annelotte

Muiden

Gisela Buitenweg

Naarden

NIEUWS OVER ZWERFVUIL IN GOOISE MEREN

GEMEENTELIJK MELDPUNT ZWERFAFVAL

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan waar wat ligt of drijft.

Melding openbare ruimte Komt u in de openbare ruimte iets tegen waarvan u denkt dat het gemaakt of opgeruimd moet worden? Bijvoorbeeld losse stoeptegels of een vernield bankje. Meld dat online bij de gemeente.  Is er een direct gevaar? Bel dan altijd 112. Klik om een melding te maken.
Met een mobiele telefoon kun je in de litterati app foto's maken van zwerfafval dat je wilt opruimen
Met de plastic avengers app kun je meedoen aan een uitdaging zodat bijvoorbeeld wegwerpbekers in een bepaalde categorie verzameld worden

ZET OPGERUIMD ZWERFVUIL OM IN DATA

Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfafval te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken en daar iets aan doen zoals de Nederlandse maker van het Antaflu snoepje. 

LOKALE UITDAGINGEN IN DE LITTERATI APP

Je kunt in de Litterati app je eigen uitdaging maken. Bijvoorbeeld Marktstraat Naarden, 200 plastic bakjes opruimen en documenteren in drie weken

LANDELIJKE UITDAGINGEN IN DE PLASTIC AVENGERS APP

Dirk Groot en Merijn Tinga zetten specifieke soorten zwerfvuil als bijvoorbeeld wegwerpbekers en Mars wikkels via hun app om in data. Hiermee gaan ze naar producenten en verkopers van producten die veel plastic zwerfvuil veroorzaken en vragen om oplossingen. 

Meldpunt gemeente
Zet zwerfafval om in data

OVERIGE WERKGROEPEN & THEMA'S:

bottom of page