Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij 

Doel: 

  • Structurele aanpak zwerfvuil. Een aantal inwoners, lokale organisaties en de gemeente heeft de handen ineen geslagen om Gooise Meren in 2023 100% zwerfvuilvrij te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt nauw samengewerkt met lokaal onderwijs, buurtplatformen, het GAD, Versa en woningbouwcorporaties.
     

Initiatiefkracht: Maaike Uitenbroek, Lindeke Mast, Eddie Bakker, Britta Bouma, Petra Olgers, Karin Hille, Babs van Gisbergen, Sandra Geerling, Barbara de Roo en Feye van Olden.

Financiering: op vrijwillige basis en het landelijk fonds ZwerfAfvalVergoeding.

Op onderstaande kaart vind je alle zwerfvuil ambassadeurs in Gooise Meren. Staat jouw straat er nog niet bij en wil je deze voor je rekening nemen, geef je dan hier op. Als ambassadeur bepaal je zelf wanneer en hoe vaak je zwerfafval opruimt. De een ruimt meerdere malen per dag op, anderen één keer per maand met buurtbewoners.

Laat je inspireren door onze zwerfvuil ambassadeurs
Zaterdag 5 juni 2021 was de Dag van de Burgerinitiatieven. Speciaal hiervoor interviewden wij een aantal lokale opruimhelden. 

Word ook zwerfvuil ambassadeur 

Wil je regelmatig het zwerfafval in jouw straat of buurt opruimen? Geef je op via het formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Niets moet, alles mag. Sommige ambassadeurs ruimen elke dag op, anderen één keer per maand of kwartaal. Door mee te helpen, neem je geen taken over van de gemeentelijke afvaldienst maar zorg je ervoor dat net dat laatste restje zwerfafval uit het straatbeeld verdwijnt. 

Regelmatig georganiseerde opruimacties in Gooise Meren
  • Naarden-Vesting: elke 1e zondag van de maand maakt Vestingbewoner Freek Eshuis de wallen in de Naarden Vesting schoon. Iedereen die mee wilt helpen is welkom. Verzamelen om 10 uur bij de Utrechtse Poort in Naarden.

  • Naarden: elk kwartaal ruimt het buurtplatform KTV uit Naarden, samen met buurtbewoners, zwerfvuil op in de KTV wijk. Kijk voor meer info op de website.

  • Naarden Componistenkwartier: de Buurtbende ruimt regelmatig het kwartier op. Meedoen? Stuur een mail naar Franca Arnold.

  • Bussum: Troeptrimmen Bussum ruimt elke 1e zaterdag van de maand, van 11-12 uur, steeds op een andere plek in Bussum zwerfvuil op. Wil je ook helpen, stuur een Whatsapp naar Sandra 06-20334648.

  • Muiden: Troeptrimmen Muiden ruimt elke laatste zaterdag van de maand op. Mail Eva Mars als je mee wilt helpen.

Inmiddels heeft al meer dan de helft van alle 655 straten in Gooise Meren een
zwerfvuil ambassadeur


Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je in als zwerfvuil ambassadeur van jouw straat of buurt.
FINAL LOGO.png
Recente berichten over zwerfafval in Gooise Meren
Gemeentelijk meldpunt zwerfafval

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

Documenteer zwerfafval 
litterati - Edited.png

Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfafval te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken. 

Lokale uitdagingen in de Litterati app

Je kunt in de Litterati app je eigen uitdaging maken. Bijvoorbeeld Sint Janslaan Bussum 500 stuks zwerfafval opruimen in twee maanden. Of Marktstraat Naarden, 200 plastic bakjes documenteren en opruimen in drie weken. Er staan al een aantal lokale uitdagingen in de app. De Litterati app download je in de app store op je smartphone. Gewoon Litterati typen, dan zie je de app verschijnen.