top of page

Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij

DOEL

Structurele aanpak zwerfvuil. Een groot aantal inwoners heeft de handen ineen geslagen om Gooise Meren in 2023 100% zwerfvuilvrij te krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen wordt intensief samengewerkt met lokaal onderwijs, ondernemers, buurtplatformen, GAD, gemeente en woningcorporaties.
 

INITIATIEFKRACHT

Maaike Uitenbroek, Lindeke Mast, Eddie Bakker, Britta Bouma, Karin Hille, Babs van Gisbergen en Sandra Geerling.

 

FINANCIERING

Op vrijwillige basis en het landelijk fonds ZwerfAfvalVergoeding.

troeptrimmen bussum lod 2022.jpg
aanvraag knijpers.png
Kaart zwerfvuilambassadeurs

KAART ZWERFVUILAMBASSADEURS GOOISE MEREN

Op onderstaande kaart vind je alle zwerfvuilambassadeurs. Staat jouw straat er nog niet bij en wil je deze voor je rekening nemen? Of wil je je buren helpen bij het opruimen van je straat? Geef je dan op via het formulier onder de kaart. Als zwerfvuilambassadeur bepaal je zelf wanneer en hoe vaak je zwerfafval opruimt. De een ruimt meerdere malen per dag op, anderen één keer per maand. Laat weten als je nog een vraag hebt.

FINAL LOGO.png

GEEF JE OP VOOR JOUW STRAAT OF BUURT

Wil je zwerfvuil in jouw straat of buurt opruimen? Geef je hieronder op. Op dit formulier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Niets moet, alles mag. Sommige ambassadeurs ruimen elke dag op, anderen één keer per maand of kwartaal. Door mee te helpen, neem je geen taken over van de GAD maar zorg je ervoor dat net dat laatste restje zwerfvuil uit het straatbeeld verdwijnt. Mail ons als je nog een vraag hebt. 

Inmiddels zijn er 369 zwerfvuilambassadeurs die met 466 helpers zwerfafval opruimen op 512 locaties en buurten in Gooise Meren!

Je kunt hier ook een gratis afvalknijper en/of hesje aanvragen.
Aanmelden zwerfvuilambassadeur

GEORGANISEERDE OPRUIMACTIES IN GOOISE MEREN 2023

  • Naarden-Vesting: elke 1e zondag van de maand maakt Vestingbewoner Freek Eshuis de wallen in de Naarden Vesting schoon van 10-11 uur. Iedereen die mee wilt helpen is welkom. Verzamelen om 10 uur bij de Utrechtse Poort in Naarden.

  • Naarden: elk kwartaal ruimt het buurtplatform KTV Naarden zwerfvuil op in de wijken Keverdijk, Vierhoven en Thijssepark. Kijk op de website voor de data.

  • Naarden Componistenkwartier: Franca Arnold ruimt met de Buurtbende regelmatig het kwartier op. Mail Franca als je mee wilt helpen.

  • Bussum: Troeptrimmen Bussum ruimt elke 1e zaterdag van de maand, van 11-12 uur, steeds op een andere plek in Bussum zwerfvuil op. Wil je ook helpen, stuur een Whatsapp naar Sandra 06-20334648.

  • Muiden: Eva Mars van Troeptrimmen Muiden ruimt elke laatste zaterdag van de maand op. 

  • Muiden: Elke maandag ruimen de klusmannen van voetbalclub SC Muiden de ruimte rondom de sportterreinen op. Ze beginnen rond 9 uur. Meehelpen? Loop gewoon het clubhuis in op de Maxisweg 20.

  • Muiden: Ada Gieling ruimt ook alweer lange tijd de wijk Noord-West, Westzeedijk en het Westbatterij park in Muiden op met een enthousiast groepje. Meedoen? Iedere laatste zaterdag van de maand starten ze om 10 uur op de hoek P.C. Hooftlaan en Hugo de Grootstraat.

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE ZWERFVUILAMBASSADEURS

Speciaal voor de Dag van de Burgerinitiatieven interviewden wij een aantal lokale opruimhelden. 

Amelie

Muiden

Meike Hamelink

Muiden

Barabara de Roo

Muiderberg

Peter Duijn

Muiden

Sheila Ottervanger

Muiden

Jimmy Fock

Muiderberg

Marianne Scholtens

Bussum

Neele

Muiden

Jollie Ottervanger

Muiden

Mila Duterloo

Bussum

Annelotte

Muiden

Gisela Buitenweg

Naarden

NIEUWS OVER ZWERFVUIL IN GOOISE MEREN

GEMEENTELIJK MELDPUNT ZWERFAFVAL

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan waar wat ligt of drijft.

meldpunt zwerfvuil
litterati - Edited.png
plastic avengers app.png

ZET OPGERUIMD ZWERFVUIL OM IN DATA

Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfafval te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken en daar iets aan doen zoals de Nederlandse maker van het Antaflu snoepje. 

LOKALE UITDAGINGEN IN DE LITTERATI APP

Je kunt in de Litterati app je eigen uitdaging maken. Bijvoorbeeld Marktstraat Naarden, 200 plastic bakjes opruimen en documenteren in drie weken

LANDELIJKE UITDAGINGEN IN DE PLASTIC AVENGERS APP

Dirk Groot en Merijn Tinga zetten specifieke soorten zwerfvuil als bijvoorbeeld wegwerpbekers en Mars wikkels via hun app om in data. Hiermee gaan ze naar producenten en verkopers van producten die veel plastic zwerfvuil veroorzaken en vragen om oplossingen. 

bottom of page