Werkgroep lokaal voedsel Gooise Meren  

Wat doet deze werkgroep?

 

 • Bevorderen van lokaal voedsel aan de hand van de permacultuur principes. Denk aan (buurt)moestuinen, voedselbosranden of tijdelijke plekken waar voedsel verbouwd kan worden.

 • Mensen bij elkaar brengen zodat kennis & opbrengst gedeeld kan worden.

Ook deelnemen aan deze werkgroep? Mail Marsha

Groenteclub Bussum

Biologisch dynamische groente, bereikbaar voor iedereen die wil meehelpen. Met dit lokale initiatief maakt de Groenteclub biologische groente en fruit bereikbaar voor een groot publiek. Voor mensen die bewust willen eten, maar ook voor mensen die over een beperkt budget beschikken. Doordat de leden meehelpen kunnen we de prijs laag houden. Om mee te doen met dit initiatief is meehelpen dan ook een voorwaarde. 

Eerlijke prijs voor de boeren en de leden!
De boeren die meedoen krijgen een eerlijke prijs voor hun met liefde geteelde groente en fruit. Doordat er geen sprake is van tussenhandel, doordat we geen winst maken en alle leden meewerken, betalen de leden een relatief lage prijs voor biologische (dynamische) groente en fruit.

Kraakverse groente en pure smaaksensatie:
De groente is kraakvers, vaak de vorige dag geoogst en soms zelfs de ochtend voordat het naar ons toegebracht wordt. En dat merk je als het ’s avonds op je bordje ligt!

 

Meld je hier aan om deel te nemen aan dit prachtige initiatief.

Kindertuinen Bussum

Al meer dan 100 jaar verbouwen kinderen van 8-12 jaar groenten en bloemen bij de Kindertuinen in 't Mouwtje in Bussum. Goed dat de kinderen meemaken dat een courgette niet in de supermarkt groeit. Meer info over de kindertuinen lees je hier.

Gemeenschapstuin de Kloostertuin
 

In de binnentuin van het Weeshuiskazernecomplex in de Vesting Naarden hebben Karen Smeenk en Carine van Gorp de Kloostertuin nieuw leven in geblazen. Met hulp van andere buurtbewoners hebben ze er een echte gemeenschapstuin van gemaakt. Er staan perkjes vol kruiden, groenten en bloemen. Het is (nog) geen pluktuin, hooguit voor de vrijwilligers die meehelpen aan het onderhoud van de tuin. Vooralsnog dient de bloementuin als siertuin. Volg deze tuin op Instagram @de.kloostertuin

In onze gemeente zijn verschillende initiatieven waar openbaar groen door buurtbewoners wordt onderhouden. Neem contact met ze op als je een initiatief wilt starten.

Marsha van den Bosch

Tuinvrouw, co-creator, permacultuur

Marsha@vanEnkhuijzen.nl

Bedrijf: Filling Groovy

Please reload

Koop honing uit Gooise Meren


Neem contact op met imkerdegraaf@kpnmail.nl of bel naar 035-6910952 voor een lekker potje honing.

Er zijn verschillende imkers actief voor meer informatie kijk je op de website van de Imkervereniging Bussum.

Van deze (restjes) groenten kweek je nieuwe 

 • Bosui/lente-ui
  Snijd je bosui ongeveer 5 centimeter van de onderkant af en zet ze in een glas met een laagje water. Ververs het water om de dag en na twee weken heb je nieuwe bosuien.

 • Prei
  Op dezelfde manier als je lente-uien kun je een prei opnieuw laten groeien. Snijd het kontje ruim af en zet het in een laagje water. Ververs het water om de dag. Zodra de wortels sterk zijn geworden, kun je de prei in de grond planten om hem verder te laten groeien.

 • Champignons
  Snijd het steeltje van een champignon af en plant het in een laagje natte grond. Je kunt de grond mengen met koffiedik, daardoor groeien je champignons extra snel.

 • Gember
  Slimme tip voor degenen die graag gemberthee drinken. Plant een gember in de grond om er een plant van te kweken. Oorspronkelijk groeit gember in een warm klimaat, dus plaats de pot binnen op een zonnige plek voor de beste slagingskans.

 • Sla
  Snijd de onderkant die de sla bij elkaar houdt af en zet hem in een bak met een laagje water. Ververs het water om de dag en verplaats de krop na een paar werken in potgrond.

 • Knoflook
  Als je een teentje knoflook lang genoeg laat liggen, gaan ze spruiten. Het groen heeft een lichte knoflooksmaak en je kunt het gebruiken door gerechten. Het teentje knoflook verliest hierdoor smaak, dus dat kun je daarna beter niet meer gebruiken. Je kunt ook een volledige nieuwe bol knoflook kweken. Bijkomend voordeel, deze houden ook slakken en rupsen uit je moestuin.

 • Basilicum
  Knip een tak met een aantal blaadjes van je basilicumplant af. Zet dit in vers water en wacht tot er wortels uitgroeien van een aantal centimeter. Plant de takjes met wortels in een potje met grond.