top of page

Ambassadeur

Franca Arnold

Naarden

Franca Arnold

Waar maak je schoon?

"Componistenkwartier in Naarden".

Wat was je voornaamste reden om zwerfvuilambassadeur te worden?

"Ik ben al een aantal jaar geleden begonnen met het opruimen van zwerfvuil, zo lang geleden dat ik het niet meer precies weet maar in ieder geval was het toen nog niet hip. Kort geleden ben ik op aanraden van buurtbewoner Britta Bouma ambassadeur geworden, maar eigenlijk vond ik dat niet zo nodig. Vroeger hadden we veel last van hondenpoep en hebben prullenbakken aangevraagd bij de gemeente op de hondenwandelroute en die zijn geplaatst".

Loop je met anderen of alleen?

"Met een clubje buurtbewoners ruimen we minimaal eens per maand het hele Componistenkwartier op. Ik loop dan met ongeveer 4 mensen".

Wat vind je het meest vaak?

-

Heb je nog tips voor andere opruimers? 

"Ik ben vrijwilliger bij IVN en wil graag dat er gestart wordt met bewustwording door educatieve programma’s". Noot redactie: inmiddels heeft onze werkgroep duurzaam onderwijs op alle lagere en middelbare scholen wel een duurzaam project gedaan.

Franca: “Ik zou graag hetzelfde zien gebeuren met zwerfvuil (voorkomen is beter dan genezen) en dus meer prullenbakken neerzetten. Ook zouden ondernemers en sportverenigingen in de buurt geactiveerd moeten worden. Ik vind het knijpen een noodzakelijk kwaad en zou het heel fijn vinden als ik het niet meer hoef te doen”. “Als iedereen in Nederland dagelijks 1 of 2 stuks zwerfvuil meeneemt is het zo schoon. Ga vooral ook niet te lang op pad een uur of 1,5 is echt meer dan genoeg. En weet dat je echt bij de gemeente terecht kunt als je groot of gevaarlijk afval vindt". Noot redactie: op deze website kun dit afval aangeven, selecteer de categorie overig.

Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je hier is als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.

Schrijf je in als Zwerfvuilambassadeur

Wat is een zwerfvuilambassadeur?

Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.

 

Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat. ​

Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

 

Zwerfafval opruimen en corona

NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand.

  • Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper. 

 

Lees hier alle richtlijnen.​

bottom of page