top of page

Ambassadeur

Gisela Buitenweg

Naarden

Gisela Buitenweg

Waar maak je schoon?

"Componistenkwartier Naarden".

Wat was je voornaamste reden om zwerfvuilambassadeur te worden?

"Ik ben nog maar heel kort ambassadeur geworden. Dat kwam eigenlijk door Linda; fervent zwerfvuil opruimer in onze buurt maar zij is inmiddels verhuisd. Ik zag Linda vuilrapen heb mij toen aangemeld als ambassadeur. Ik erger mij enorm aan de viezigheid maar ik vind het ook leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en merk dat ik mijn hoofd leeg maak als ik aan het knijpen ben”.

Loop je met anderen of alleen?

"Ik ruim met een redelijk vast clubje ‘de Bermbende’ het Componistenkwartier op. Dat doen we minimaal eens per maand en zijn dan maximaal 1,5 uur bezig. We doen het niet op een vaste dag want niet iedereen kan dan meegaan; dat hadden we eerst wel maar dat bleek niet te werken".

"Mijn eigen straat valt wel mee qua vuil maar vooral de Amersfoortsestraatweg -aan haar kant en het terrein bij de sportverenigingen -vooral Lunet en skatepark- en voor de supermarkt is een doorn in het oog".

Wat vind je het meest vaak?

"Het is echt heel ranzig, maar bij het skatepark vind ik veel condooms en luiers. Het is daar donker en afgelegen en daar is het vaak heel vuil. In de sloten ligt veel plastic. En van bijvoorbeeld de parkeerplaats van Naarderheem waait het gemakkelijk in de sloot. Daar staan geen prullenbakken én er is geen afscherming tussen parkeerplaats en sloot. Ik heb ooit een rijbewijs gevonden en die gelukkig weer teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar; die had zijn portemonnee met rijbewijs op dak van de auto laten liggen".

Heb je nog tips voor andere opruimers? 

"Voorkom dat er zoveel troep op straat en in de sloten komt. Door bijvoorbeeld meer prullenbakken te plaatsen op ‘hotspots’. Werk samen met ondernemers en sportverenigingen om de buurt daar schoon te houden. Al is het maar dat ze hun eigen stoepje doen".

Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je hier is als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.

Schrijf je in als Zwerfvuilambassadeur

Wat is een zwerfvuilambassadeur?

Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.

 

Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat. ​

Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

 

Zwerfafval opruimen en corona

NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand.

  • Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper. 

 

Lees hier alle richtlijnen.​

bottom of page