top of page

Ambassadeur

Jimmy Fock

Muiderberg

Jimmy Fock

Waar maak je schoon?

"Ik organiseer samen met een vriend de jaarlijkse Beach Cleanup Day in Muiderberg. En ik houd mijn directe omgeving schoon (omgeving Flevolaan, strandje, Echobos). Ik ben een actieve watersporter".

Wat was je voornaamste reden om zwerfvuilambassadeur te worden?

"Ik ben een actieve watersporter en de zogenaamde plastic soep is mij al jaren een doorn in het oog. Sinds een jaar of 7 ben ik in Muiderberg komen wonen met mijn vrouw en drie kinderen (11,9 en 3). Mijn vrouw en ik zijn al jaren fanatieke surfers en zijn ook daarom op deze locatie komen wonen; lekker dichtbij het water"."In 2016 heb ik een ongelukje gehad bij het surfen, ik was ergens tegenaan gekomen met mijn voet waardoor deze helemaal open lag. Om de een of andere reden genas de wond maar niet toen ben ik naar een ander ziekenhuis gegaan waar ze er achter kwamen dat mijn voet helemaal vol zat met iets. Toen ik na de operatie wakker werd stond er een glazen potje naast mijn bed helemaal vol met rommel! Vanaf dat moment zag ik echt overal glas en plastic op het strand in het water. In mei 2017 (landelijke opschoondag) was de eerste Beach Cleanup er! Het was een groot succes, prachtig weer en met meer dan 100 man kilo’s vuil uit het water en van de kust geplukt vanaf de A6 tot aan het piratenschip in Muiden".

Loop je met anderen of alleen?

"Ik vind het super leuk om het met het gezin te doen, voor hen is het echt een avontuur en ze vinden het ook gewoon leuk".

Wat vind je het meest vaak?

Het meest vind ik toch echt de spullen die eigenlijk gemaakt zijn om weg te gooien; zogenaamde disposals zoals plastic bestek, bordjes, rietjes en mondkapjes. We zouden die spullen echt niet meer moeten maken! En ook veel afval dat van boten afwaait het water in".

Heb je nog tips voor andere opruimers? 

"Gewoon lekker doen! Ga zoals de Zweden ploggen; joggen en rapen tegelijkertijd dat is een mooie intervaltraining ook! Als we met meer mensen er meer tijd insteken is het een kleine moeite!"

Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je hier is als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.

Schrijf je in als Zwerfvuilambassadeur

Wat is een zwerfvuilambassadeur?

Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.

 

Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat. ​

Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

 

Zwerfafval opruimen en corona

NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand.

  • Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper. 

 

Lees hier alle richtlijnen.​

bottom of page