top of page

Ambassadeur

Krik van Zwet

Naarden

Krik van Zwet

Waar maak je schoon?

"In mijn eigen straat, de Graaf Janlaan en het parkeerterrein bij de roeivereniging. Iedere dinsdag morgen houden een paar dames de tuin bij en ik ruim dan het openbare parkeerterrein op".

Wat was je voornaamste reden om zwerfvuilambassadeur te worden?

"Hoe ouder ik word, hoe meer ik mij ging ergeren aan de onverschilligheid van grote groepen mensen jegens onze natuur en het klimaat. Ik kan dat gedrag niet accepteren, dat vind ik zo ontzettend moeilijk. Ik denk ook dat een grote groep mensen er gewoon niet over nadenkt. Inmiddels ben ik 74 jaar en al behoorlijk lang geswitched van VVD naar Groen Links".

"Vorig jaar heb ik voor het eerst van mijn leven meegedaan aan een demonstratie op Schiphol. Greenpeace organiseerde deze tegen de miljardensteun aan de grote vervuilers en eist dat Schiphol met een klimaatplan komt. Voor de demonstratie heb ik een training gevolgd van Greenpeace 'vreedzaam actievoeren'. Dat was wel fijn, want je werd opgedeeld in kleine groepen en dat voelt veiliger en minder alleen. Wij zijn tijdens de actie weggesleept door de Marechaussee; dat was heel bedreigend. Met mijn 'actiegroepje' heb ik nog steeds contact. We moeten gewoon goed zorgen voor deze aarde".

Loop je met anderen of alleen?

"Ik loop een rondje door de straat als er veel rommel ligt. Eigenlijk altijd alleen, dan heb ik alle vrijheid".

Wat vind je het meest vaak?

"Ik woon aan een straat waar veel jongeren doorheen fietsen en kom veel Red Bull blikjes tegen, weet eigenlijk niet eens wat dat is. Iets met energie? Op het parkeerterrein bij de roeiclub vind ik veel zakjes en mondstukjes van coffeeshop Piramide. De laatste tijd vind ik daar gelukkig minder condooms maar nog steeds heel veel peuken".

Heb je nog tips voor andere opruimers? 

-

Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je hier is als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.

Schrijf je in als Zwerfvuilambassadeur

Wat is een zwerfvuilambassadeur?

Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.

 

Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat. ​

Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

 

Zwerfafval opruimen en corona

NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand.

  • Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper. 

 

Lees hier alle richtlijnen.​

bottom of page