top of page

Ambassadeur

Marianne Scholtens

Bussum

Marianne Scholtens

Waar maak je schoon?

"Mijn eigen straat maar verder echt overal".

Wat was je voornaamste reden om zwerfvuilambassadeur te worden?

"Ik heb met mijn gezin in Hong Kong gewoond en het viel mij op hoe schoon het kan zijn in een stad met 7.5 miljoen mensen. Het is wel zo dat Aziaten over het algemeen niet op straat of lopend eten. Ze nemen het gewoonlijk mee naar huis of hun werkplek. Toen we terugkwamen naar Nederland viel het mij weer op dat er juist veel rommel op straat ligt, daar wilde ik iets aan doen".

Loop je met anderen of alleen?

"Dat wisselt, vaak alleen maar ook met mijn man, kinderen of een vriendin. Met mijn straat maak ik geen opruimafspraak maar via de buurtapp herinner ik mensen er wel aan dat ze kunnen opruimen en dan leg ik ook zakken en afvalknijpers voor mijn deur".

Wat vind je het meest vaak?

"Dat ligt er heel erg aan waar ik opruim. Maar blikjes en flesjes vind ik het meest vaak en ook wel kleine stukjes plastic wat al langere tijd ligt en uit elkaar is gevallen. En... sigaretten. Zoals het nu nagenoeg normaal is dat je hondenpoep opruimt, zou het ook met sigaretten moeten zijn".

Heb je nog tips voor andere opruimers? 

"Als je gaat wandelen met de hond, neem een zakje mee en vul het. Je loopt toch. En neem een handschoen mee en vouw deze binnenste buiten op, dan kun je hem makkelijk weer opnieuw gebruiken".

Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je hier is als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.

Schrijf je in als Zwerfvuilambassadeur

Wat is een zwerfvuilambassadeur?

Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.

 

Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat. ​

Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

 

Zwerfafval opruimen en corona

NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand.

  • Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper. 

 

Lees hier alle richtlijnen.​

bottom of page