top of page

Ambassadeur

Peter Duijn

Muiden

Peter Duijn

Waar maak je schoon?

"Hier langs de Singel-sloot. Het afval waait hier meestal de hoek van de sloot in en dan haal ik het er met mijn hark uit. Ook het strandje hierachter doe ik vaak en hier om het hoekje, waar hangjongeren altijd troep achterlaten".

Wat was je voornaamste reden om zwerfvuilambassadeur te worden?

"Ik kan gewoonweg niet tegen die rommel. Ik zie nu gelukkig veel enthousiasme, steeds meer bewoners gaan meedoen. Ik merk echt dat het ook schoner blijft, dat vind ik mooi".

Loop je met anderen of alleen?

"Met mijn vrouw Fabiola en met de honden".

Wat vind je het meest vaak?

"Snoeppapier, verpakkingen, plastic flesjes. De doppen spaar ik voor de actie ten behoeve van blindengeleidehonden".

Heb je nog tips voor andere opruimers? 

"Je kunt klagen, maar binnen 5 minuten is het schoon; buk eens wat vaker. En voed je kinderen goed op, rommel stop je in je zak en gooi je later in de prullenbak".

Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je hier is als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.

Schrijf je in als Zwerfvuilambassadeur

Wat is een zwerfvuilambassadeur?

Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.

 

Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat. ​

Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

 

Zwerfafval opruimen en corona

NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand.

  • Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper. 

 

Lees hier alle richtlijnen.​

bottom of page