top of page

Ambassadeur

Saskia van der Pas

Naarden

Saskia van der Pas

Waar maak je schoon?

"Graaf Willem de Oudelaan en in de buurt van de torenflat".

Wat was je voornaamste reden om zwerfvuilambassadeur te worden?

"Ik ben sinds 20 maart van dit jaar ambassadeur geworden. Anderhalve week ervoor had het flink gestormd en waren alle oranje kliko’s omgewaaid. Ik ergerde mij daar aan en ben toen gaan opruimen. Het viel mij op dat mensen dat niet uit zichzelf deden. Even later las ik het oproepje om ambassadeur te worden in de krant en ben toen een afvalknijper gaan halen bij de gemeentewerf. Daar kwam ik Eddie Bakker van de gemeente tegen. Hij heeft mij overgehaald om ambassadeur te worden doordat hij zei dat niets moet en dat ik echt niet op een vaste dag hoef te gaan knijpen".

Loop je met anderen of alleen?

"Ik ben redelijk recent gestopt met roken en wil graag in beweging blijven. Daarom loop ik regelmatig een rondje en dan neem een knijper mee. Mijn man is een keer mee gegaan maar het is niet helemaal zijn ding. Dus loop ik voornamelijk alleen en dat bevalt goed".

Wat vind je het meest vaak?

"Mijn straat ligt op de looproute van de kroegen naar de Keverdijk in Naarden. Ik merk dat er vooral ‘s nachts veel vuil wordt achtergelaten en dan met name bij de torenflat. Dat is echt een ‘hotspot’ waar jongeren veel hangen. Het meest vaak vind ik plastic bakjes, peuken en Redbull blikjes. Maar ik heb ook bierkratten gevonden en zelfs gereedschap (kniptangen) en een trap! Die heb ik niet mee kunnen nemen".

Heb je nog tips voor andere opruimers? 

"Zelf loop ik graag alleen maar ik kan mij voorstellen dat het leuk is om met zijn tweeën te doen. Dat is gezelliger en je doet wat goeds! En maak gewoon je eigen straatje schoon, dat helpt al enorm. Ik wil graag hulp bij wat ik niet zelf weg kan krijgen zoals die trap bijvoorbeeld". Noot redactie: de gemeente heeft hier een speciaal meldpunt voor. Selecteer op deze site de categorie ‘overig’ en geef aan wat zich waar bevindt dan haalt de gemeentereiniging het op.

Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je hier is als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.

Schrijf je in als Zwerfvuilambassadeur

Wat is een zwerfvuilambassadeur?

Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.

 

Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat. ​

Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil

Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.

Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.

 

Zwerfafval opruimen en corona

NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand.

  • Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper. 

 

Lees hier alle richtlijnen.​

bottom of page