Ambassadeur
Waar maak je schoon?
"Ik maak geen vast rondje, ik doe alles ‘en route’ en wat ik zie dat ruim ik op, met mijn handen".
Wat was je voornaamste reden om zwerfvuilambassadeur te worden?
"Mijn kinderen enthousiasmeren mij. Nu we ook eigen afvalknijpers hebben is het populair; het is leuker geworden met de knijpers".
Loop je met anderen of alleen?
"Beide".
Wat vind je het meest vaak?
"Restanten van eten, broodzakken, Mcdonald's. En de mondkapjes raap ik op bij het touwtje en was daarna dan wel goed mijn handen".
Heb je nog tips voor andere opruimers?
"Neem in plaats van een plastic tas een tuin tas mee om alle troep in te gooien. Deze kan je opnieuw gebruiken en creëer je zelf minder afval".
Kom ook in actie voor een schoon Gooise Meren en schrijf je hier is als zwerfvuilambassadeur van jouw straat of buurt.
Wat is een zwerfvuilambassadeur?
Zwerfvuilambassadeurs adopteren een of meerdere straten in de buurt waar ze wonen en die houden ze zelf of met een aantal andere vrijwilligers schoon. In de praktijk betekent dit dat zo'n één keer per maand de straat of buurt wordt opgeruimd.
Een van de taken van de gemeente is het schoonhouden van de straten, maar dat kunnen ze nooit alleen en voor 100%. Er blijft altijd iets van zwerfvuil op de straten, maar de ambassadeurs zorgen ervoor dat dat laatste restje zwerfvuil ook nog verdwijnt uit de straat.
Gemeentelijk meldpunt zwerfvuil
Online kun je melding maken van grote hoeveelheden zwerfafval in de natuur. Selecteer de categorie overig en geef op de kaart aan wat waar ligt of drijft.
Per 2 maart 2021 leegt de Tomingroep namens de gemeente 7 dagen per week, elke dag de afvalbakken. In het centrum van Bussum wordt dat 2x per dag gedaan.
Zwerfafval opruimen en corona
NL schoon heeft in samenwerking met het RIVM een aantal richtlijnen opgesteld om veilig afval op te ruimen. De meest belangrijke zijn:
-
Houd 1,5 meter afstand.
-
Draag altijd rubber/latex handschoenen of gebruik een grijper.
Lees hier alle richtlijnen.