Onderwijsprogramma voortgezet onderwijs: energie en afval

Doel: opzetten en uitvoeren van educatieve programma's om jongeren in het voortgezet onderwijs in Gooise Meren te betrekken bij de energietransitie en bij het project Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij en hen op een
aansprekende manier te laten ervaren wat zij zelf kunnen bijdragen.

Initiatiefkracht: Maya Heinsbroek en Maaike Uitenbroek, Wattnu en docenten.

Financiering: op vrijwillige basis, en ondersteuning vanuit het gemeentefonds duurzaamheid en landelijk fonds ZwerfAfvalVergoeding. 

Op de foto zie je de 29-jarige Tijmen Sissing, oftewel The Trash Packer. Hij liet leerlingen van het Wellantcollege zien hoe zij zelf het verschil kunnen maken als het gaat om zwerfafval.

Eind augustus 2020 zijn de eerstejaars van het Wellantcollege in Naarden hun schoolloopbaan goed gestart met duurzame projectdagen. Hoe kunnen we samen zwerfvuil verminderen, beter afval scheiden en bewuster omgaan met energie? Tijmen Sissing liet de leerlingen zien hoe zij zelf het verschil kunnen maken als het gaat om zwerfafval.

 

Vervolgens gingen ze in workshops aan de slag over afval scheiden, zwerfafval, E-waste, energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Het Wellantcollege geeft zo niet alleen een boost aan duurzaamheid, de leerlingen gaan er ook een vervolg aan geven. Zo zijn zij in kader van Gooise Meren 100% zwerfvuil vrij, ambassadeur geworden van een schoongebied. Dat houdt in dat zij de snoeproute tussen school en de winkels zwerfvuil vrij gaan houden.

 

Nieuwe energiecoaches junior

Tientallen leerlingen kregen bovendien een mini-cursus van energiecoaches van energiecoöperatie Wattnu en hebben het certificaat van Energie Coach Junior behaald. Zij gaan de challenge aan door met hun ouders of iemand anders in de familie of buurt in gesprek te gaan over hoe je met kleine aanpassingen energie kunt besparen. 

DSCF8285_blur+sat.jpg