top of page

Onderwijsprogramma voortgezet onderwijs: energie en afval

Doel

Opzetten en uitvoeren van educatieve programma's om jongeren in het voortgezet onderwijs in Gooise Meren te betrekken bij de energietransitie en bij het project Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij en hen op een aansprekende manier te laten ervaren wat zij zelf kunnen bijdragen.

Initiatiefkracht

Maya Heinsbroek, Karin Hille en Maaike Uitenbroek, Wattnu en docenten primair en voortgezet onderwijs.

Financiering

Op vrijwillige basis, en ondersteuning vanuit het initiatievenfonds Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren en landelijk fonds ZwerfAfvalVergoeding. 

Aula van school gevuld met leerlingen en een spreker op podium
Zakken vol zwerfvuil op podium
Vrouw geeft afvalknijper aan meisje
Spuiten grafitti op stoep met tekst: afval in de goede bak geeft de wereld wat gemak

Op de foto zie je de 29-jarige Tijmen Sissing, oftewel The Trash Packer. Hij liet leerlingen van Yuverta Naarden zien hoe zij zelf het verschil kunnen maken als het gaat om zwerfafval.

Eind augustus 2020 zijn de eerstejaars van het Wellantcollege (tegenwoordig Yuverta Naarden) hun schoolloopbaan goed gestart met duurzame projectdagen. Hoe kunnen we samen zwerfvuil verminderen, beter afval scheiden en bewuster omgaan met energie? Tijmen Sissing liet de leerlingen zien hoe zij zelf het verschil kunnen maken als het gaat om zwerfafval.

 

Vervolgens gingen ze in workshops aan de slag over afval scheiden, zwerfafval, E-waste, energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Yuverta geeft zo niet alleen een boost aan duurzaamheid, de leerlingen gaan er ook een vervolg aan geven. Zo zijn zij in kader van Gooise Meren 100% zwerfvuil vrij, ambassadeur geworden van een schoongebied. Dat houdt in dat zij de snoeproute tussen school en de winkels zwerfvuil vrij gaan houden.

 

Nieuwe energiecoaches junior

Tientallen leerlingen kregen bovendien een mini-cursus van energiecoaches van energiecoöperatie Wattnu en hebben het certificaat van Energie Coach Junior behaald. Zij gaan de challenge aan door met hun ouders of iemand anders in de familie of buurt in gesprek te gaan over hoe je met kleine aanpassingen energie kunt besparen. 

AANVRAAGFORMULIER INITIATIEVENFONDS

Heb je een duurzaam initiatief dat je wilt uitrollen binnen de gemeente Gooise Meren en zoek je ondersteuning, vul dan het formulier (docx) in. Kun je deze niet openen, download dan hier de pdf.

bottom of page