top of page

Vergroen je buurt actie: Schoon & Groen

Op 21 maart 2024 is, gelijktijdig met het NK Tegelwippen 2024, de Schoon & Groen actie gestart van onze werkgroep Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij. De ambitie? Om naast schone straten ook groenere straten te krijgen. Als je zwerfvuilambassadeur bent of wordt, krijg je van ons drie biologisch geteelde, inheemse planten.

Wat kun je doen?

​De gemeente biedt een aantal mogelijkheden om je straat of buurt te vergroenen. Je kunt bijvoorbeeld een geveltuin aanleggen of de ruimte onder een boom in je straat te beplanten. Hiervoor heb je toestemming nodig van de gemeente en vraag je aan via dit formulier. Alle voorwaarden vind je hierNa jouw aanvraag ontvang je tips over welke planten goed groeien onder bomen en langs gevels. Op een klein stukje grond is veel mogelijk. 

oproep om zwerfvuilambassadeur te wirden met buurtbewoner op gepixelde kaart van Gooise Meren

Aanvraagformulier 
gratis plantjes voor groene zwerfvuilambassadeurs 

Ben je al zwerfvuilambassadeur?

Bij de GRRU op de de Ruijterlaan 24a in Bussum kun je de biologisch geteelde plantjes ophalen nadat je van ons bericht hebt gekregen. Dit zijn inheemse, wilde planten en komen van oudsher voor in Nederland.

Gratis inheemse, wilde planten voor straatambassadeurs

Wil je naast een boom- of geveltuintje ook zwerfvuilambassadeur van jouw straat worden -of ben je dat misschien al- vergroenen? Vul dan onderstaand formulier in. Je krijgt van ons -zolang de voorraad strekt- drie gratis plantjes voor jouw groene project.

Neem contact met ons op als je met je straat of buurt een groter groen initiatief hebt voor gemeentegrond. Kijk voor inspiratie bij OASE en Pocketpark Bussum. 

Vaak gestelde vragen 

 • Waarom is het goed om een boom- of geveltuintje aan te leggen en wat is het?
  Kijk deze korte video van de gemeente Bloemendaal.

 • Hoe vraag ik een gevel-/boomtuintje aan? 
  Via het formulier op de website van de gemeente.

 • Wat kan en mag er allemaal in zo'n tuintje?
  Alle spelre
  gels vind je hier.

 • Is er nog een voorkeur voor welke planten ik plant in het tuintje? 
  Als je een
  stukje grond aanvraagt bij de gemeente, krijg je na toestemming ook een lijst met meest geschikte planten en bloemen voor die grond.

 • Waar haal ik die plantjes? 
  Inheemse, wilde planten kun je krijgen bij de GRRU op de De Ruijterlaan 24A in Bussum. Wil je liever zaaien, dan kun je het beste biologische (inheemse) zaden en bollen kopen bij de Cruydthoeck. Zij hebben ook zadenmengsels specifiek voor jouw buurt.

 • Mag ik het ook samen doen met buren? 
  Jazeker, hoe meer bur
  en meedoen hoe groener het wordt! Als Als je een groter stuk groen wilt adopteren dan zijn meerdere buren, minimaal drie, zelfs een must.

 • Wanneer zaai of plant ik wat?
  Hier vind je een goede zaaikalender.

 • Hoe zorg ik ervoor dat de gemeente niet per ongeluk mijn tuintje 'snoeit'? 
  Helaas gaat het soms mis en wordt er toch gesnoeid. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, heeft groenbeheer een lijst met alle l
  ocaties van 'niet te snoeien' stukjes openbaar groen. Daarbij wordt er door de gemeente ook een speciale tegel geplaatst zodat groenbeheer weet dat dit onder privé beheer valt.

bottom of page