top of page

Artikel

Samen met je straat zorgen voor biodiversiteit, verse groenten, kruiden en gezelligheid

groepsfoto van buurtbewoners
De kerngroep van OASE met geheel rechts Lianne Luijks en 3e van rechts Mariëtte Hilhorst. Geheel links zit Cecile Goyarts.

Wonen in een groene en schone buurt. Wie wil dat nu niet. Lianne Luijks van het Oosterpad in Bussum deed in oktober vorig jaar een oproep in de straatapp om te vragen wie er mee wilde doen met een wormenhotel met kruidentuintje. Daaruit is een kerngroep van 6 buren ontstaan die met de gemeente is gaan brainstormen. Na rijp beraad en uitbreiding van de kerngroep naar 11 buurtbewoners is er een mooi werkbaar groen project uit gekomen. Niet zo gek, want van een groot stuk (circa 100m2) vol gemeentegroen, waar ook zwerfafval in blijft hangen is het Oosterpad nu een gezellige groene en eetbare plek rijker. Precies aan de kant van het Oosterpad waar een groot deel van de dag de zon op schijnt. 


Mariëtte Hilhorst is vanaf de start betrokken: “We hebben na de oproep van Lianne de hoofden bij elkaar gestoken. Een aantal buren wilden een bloementuin voor meer biodiversiteit, anderen weer een kruidentuin en een moestuin. Daar hebben we samen een mooie combinatie van gemaakt. We hebben de tuin zelf ontworpen omdat er best wat groene hobbyisten in de straat wonen en verder hebben we op internet gezocht. Ook hadden we het geluk dat de dochter van iemand uit de straat ervaring had met eenzelfde soort project in Amsterdam. Het is gewoon leuk om gaandeweg met elkaar te ontdekken wat kan, beetje pionieren”. 


Even tot rust komen in OASE

De tuin is er ook op gemaakt dat je lekker kunt zitten met enkele buurtbewoners. Er is sowieso veel onderling contact in de straat en er zijn best wat activiteiten. Mariëtte: “We willen de buurt ook graag uitnodigen om lekker te gaan zitten en even tot rust te komen. Vandaar dat we de tuin OASE genoemd hebben”.  


Samenspel gemeente en inwoners

Robert Stuurman, beheer openbare ruimte en gebouwen van de gemeente, heeft afgelopen zaterdag OASE geopend in het bijzijn van wethouder Hugo Bellaart, alleskunner en werkvoorbereider Marco Voogt van de gemeente en wijkadviseur Myrte Groen. Vooral die laatste twee hebben ervoor gezorgd dat OASE redelijk snel en in samenspraak met de kerngroep, vertegenwoordigd door Cecile Goyarts naar de gemeente, gerealiseerd is.

 

Robert Stuurman: “Het is de taak van de gemeente om de openbare ruimte netjes, heel, schoon en veilig te houden. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we iedereen bij nodig. Oase is heel bijzonder want het komt niet vaak voor dat zo’n groot stuk gemeentegrond door bewoners wordt beplant. Aan het uit beheer geven van gemeentegrond zit wel een juridisch aspect. Wij geven verantwoordelijkheid uit handen aan inwoners die het er in hun vrije tijd bij doen. Als dat niet goed gaat, nemen wij de verantwoordelijkheid weer terug. Daarom tekenen we een officiële beheerovereenkomst met de initiatiefnemers. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het bij Oase helemaal goed gaat en we waarderen dit initiatief zeer”. 


Mobiele tuingereedschappen container 

Onze gemeente faciliteert inwoners met een groen plan wel vaker met gereedschap. Maar het is een primeur in Nederland dat Gooise Meren een mobiele tuingereedschappen container heeft. Deze wordt steeds verplaatst en inwoners met een groen buurtinitiatief kunnen er een aantal dagen gebruik van maken. De gemeente heeft in overleg met de kerngroep de plantjes gefinancierd, grond verzet, de tuin omheind met een schapenhek en een pad van gridsteentjes aangelegd. Zaterdag werd ook een beheerovereenkomst getekend met de Bijenschans in Bussum. Brechtje Letema is dit initiatief gestart en gaat met 8 buurtbewoners de biologische moestuin onderhouden. Waarom Brechtje dit gestart is: “Ik wil samen met de straat zorgen voor goed eten en gezelligheid. Nu maar duimen dat de slakken de plantjes niet opeten”. 


Gooise Meren Schoon & Groen actie

Deze actie is een initiatief van de werkgroep Gooise Meren 100% Zwerfvuilvrij. Inwoners die zich aanmelden voor een geveltuin of een boomspiegel ontvangen drie gratis, wilde inheemse plantjes van de GRRU. Ook bij grotere groenprojecten op gemeentegrond, zoals OASE en de Bijenschans, kan de werkgroep helpen. Kijk op de actiepagina voor meer informatie.

Yorumlar


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page