Samenwerken aan een energieneutrale regio


Het klimaatakkoord van Parijs vraagt zowel op mondiaal als op nationaal en regionaal niveau om plannen van aanpak. In de regio Gooi en Vechtstreek gaan verschillende partijen, waaronder bewoners, netbeheerders, waterschap, gemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties samen werken aan een Regionale Energiestrategie. Op vrijdag 24 november kwamen zij bijeen in theater Spant! en werd de samenwerking bekrachtigd. Namens de gemeente Gooise Meren was wethouder Gerben Struik aanwezig.

Gerrit Pas, wethouder van Huizen en voortrekker van de Energietransitie in de regio, benadrukte op 24 november het belang van samenwerking: “Zo’n 80% van ons energieverbruik in de gebouwde omgeving heeft te maken met verwarmen. Deze warmte wordt voornamelijk opgewekt met aardgas. Deze bron is straks niet meer beschikbaar. We staan in de komende decennia voor een enorme opgave. En die kunnen we alleen waarmaken via samenwerking van een groot aantal partijen en onze inwoners.”

Ambitie

De ambitie van Gooi en Vechtstreek is een energieneutrale regio waarin alle benodigde energie duurzaam wordt opgewekt. Dat betekent dat de gebouwde omgeving bovengronds en ondergronds moet worden getransformeerd. Het gaat om duizenden woningen per jaar. De focus voor de komende jaren ligt op het creëren van energieneutrale wijken. Gooi en Vechtstreek kenmerkt zich door een kwalitatief hoogwaardige, monumentale en groene woonomgeving. De energietransitie heeft impact op deze kwaliteit. Daarom willen de ondertekenaars beter in beeld brengen wat de mogelijkheden zijn, wat de ruimtelijke impact is en wat de consequenties zijn van de energietransitie voor ons huishoudboekje en onze leefomgeving. Sommige vraagstukken vergen nader onderzoek. Bijvoorbeeld naar de rol voor de energiecoöperaties en de potentie van alternatieve warmte- en energiebronnen in onze regio.

Energietransitie is ook één van de zeven opgaven van onze beweging.

Een impressie van Gooi Tv bekijk je hier.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

wijkambassadeur_edited.jpg

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.