top of page

Over ons

actieplan_presentatie_edited.jpg

Start Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren 2017 

Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren is een bottom-up beweging die in samenwerking met de gemeente Gooise Meren duurzame projecten initieert en ondersteunt.

 

Vaak ontstaan deze initiatieven uit ideeën en suggesties van actieve, bewuste inwoners, die graag deelnemen aan de uitvoering ervan. Met toenmalig wethouder Gerben Struik en overige Gooise Meerders op bovenstaande foto hebben we in 2017 onze beweging opgericht om samen, lokaal te verduurzamen. Inmiddels hebben meer dan 8100 inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en woningcoöperaties zich aan ons verbonden. Bij veel duurzame initiatieven hebben wij bemiddeld tussen het initiatief en de gemeente of andere organisaties. Maar dat niet alleen, we helpen ook met een financiële of andere ondersteuning.


Een klein aantal voorbeelden van initiatieven waarin wij een rol hebben gespeeld of het initiatief heeft genomen vind je hieronder.

 

 • Ons project Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij heeft sinds 2021 tal van initiatieven uitgerold waardoor nu in meer dan 72% van alle 697 straten in Gooise Meren zwerfafval wordt opgeruimd door inwoners, ondernemers, alle middelbare en een groot aantal lagere scholen.

 • Onze werkgroep Duurzaam Onderwijs ontwikkelt tal van projectweken en losse lessen op lagere en middelbare scholen. onderwijs. Het doel is de leerlingen meer milieubewust te maken. Onderwerpen zijn o.a. biodiversiteit, circulaire economie, lokaal voedsel en energietransitie. 

 • Regelmatig organiseren wij bijeenkomsten om onderwerpen als 5G, groene daken of de circulaire coach onder de aandacht te brengen. 

 • Verschillende bewonersinitiatieven hebben we geholpen de buurt te vergroenen of een voedselbos op te starten.

 • Wij bemiddelen ook tussen de gemeente en lokale organisaties als energiecoöperatie Wattnu en De Groene Ruijter om tot een langere samenwerking te komen middels een convenant.

 • Wij zoeken graag verbinding met lokale ondernemers. Alles wat we inkopen van cartoon tot drukwerk doen wij lokaal. Ook hangt sinds eind 2022 bij een groot deel van de winkels in Gooise Meren ons winkeldeuren dicht bordje prominent op de winkeldeur. Ook zijn de meeste winkel zwerfvuilambassadeur van de ruimte voor hun winkel geworden.

Bedrijven

Sinds voorjaar 2022 zijn, met hulp van onze beweging, kwartiermakers van de werkgroep Circulaire Economie bezig met een Bottom Up Actieprogramma Circulaire economie (BACO). Dit is een programma om circulariteit bij bedrijven te versnellen in de regio. In dit programma worden de volgende initiatieven door de kwartiermakers in gang gezet samen met bedrijven:

 • Circulaire Ketenprojecten (bv. in de bouw).

 • Circulair Ambachtscentrum (bv. Kringloper en repaircentrum).

 • Circulaire Bedrijventerreinen (bv. circulaire coach en scan). 

 • Circulaire HUBs (bv efficiënte stadslogistiek pakketten en afval)

 • Duurzame landbouw- en voedselstimulering.

 • Samenwerking binnen de regio rond circulaire projecten en opschaling.

Deze kwartiermakers richten zich ieder op een onderdeel. Kijk bij onze kwartiermakers wie je waarvoor kunt inschakelen.

Kwartiermaker duurzame landbouw- en voedselstimulering

Katharina Prause uit Bussum is onze meest recente kwartiermaker. Zij zet zich in om stadslandbouw binnen de gemeentegrenzen te realiseren en ontwikkelt een voedselvisie voor Gooise Meren. Via onze werkgroep Lokaal Voedsel kun je met haar in contact komen.

deuren dicht actie.png
Screenshot 2018-04-11 at 12.09.01_edited.png
werkgroep circulair.jpeg
ah koekoeklaan poster.png
filmavond katharina.jpg

AANVRAAGFORMULIER INITIATIEVENFONDS

Heb je een duurzaam initiatief dat je wilt uitrollen binnen de gemeente Gooise Meren en zoek je ondersteuning, vul dan het formulier (docx) in. Als je deze niet kunt openen, kun je hier de pdf downloaden. Heb je vragen? Stuur ons een mail. Wij helpen je graag!

Aanvraagformulier

Video's Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren

Meer dan 800 inwoners ruimen zwerfafval op in Gooise Meren!

Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren
Meer dan 800 inwoners ruimen zwerfafval op in Gooise Meren!
Video zoeken...
Meer dan 800 inwoners ruimen zwerfafval op in Gooise Meren!

Meer dan 800 inwoners ruimen zwerfafval op in Gooise Meren!

05:15
Video afspelen
Burgemeester Han gaat ook voor een 100% zwerfvuilvrij Gooise Meren

Burgemeester Han gaat ook voor een 100% zwerfvuilvrij Gooise Meren

00:40
Video afspelen
Kids Cleanup 2022 Bussum

Kids Cleanup 2022 Bussum

01:20
Video afspelen

NEEM CONTACT MET ONS OP

Vul onderstaand mailformulier in als je een lokaal, duurzaam initiatief wilt delen, duurzame tips hebt, een idee hebt op dat gebied of als je je wilt aansluiten bij een werkgroep.

info@samen-sneller-duurzaam.nl

Bedankt voor je bericht.

Contact

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page