Natuurinclusief tuinieren op Duurzaamheidscafé 17 mei


Op ons Duurzaamheidscafé over duurzame tuinen, 17 mei in de Broedplaats, geeft permacultuur ontwerper Bor Borren lekker praktische informatie over permacultuur, ontwerpen, composteren, vijvers en hergebruik. Het lijkt ons een goed experiment om bezoekers van tevoren te voeden met informatie zodat bezoekers, hopelijk, na ons café echt thuis aan de slag gaan.

Wij kwamen dit fantastische filmpje tegen van Vera Greutink. Zij laat zien hoe je op een klein oppervlak een eetbare bostuin aanlegt op basis van de permacultuur principes. Behalve dat het er te gek mooi uit ziet, hoef je na aanleg volgens Vera alleen nog maar te snoeien en te oogsten. Én creëer je een voedzame omgeving voor alles wat leeft.

Permacultuur gaat over het ontwerpen van een duurzame leefomgeving. Hoe kun je op duurzame wijze voorzien in de algemene behoefte aan voedsel, drinkwater, energie, huisvesting en (zelfs) sociale verbinding? Het antwoord dat permacultuur geeft is samen te vatten in één begrip: werk met de natuur mee. Dat betekent dat je het ontwerp van de voorzieningen zo goed mogelijk laat aansluiten op de natuur en op de natuurlijke systemen om je heen. Dat klinkt misschien logisch maar in de huidige tijd doen we vooral het omgekeerde. Hier vind je veel informatie over permacultuur. Mail ons de vragen die je, tijdens het café, wilt stellen aan Bor naar info@samen-sneller-duurzaam.nl

Aan dit café koppelen we ook een kleine Operatie Steenbreek. Dit is een een landelijk initiatief om inwoners te stimuleren om bestrating uit de tuinen weg te halen zodat regenwater de grond in kan lopen. Als je op ons café een tegel uit je tuin meeneemt, krijg je van ons gratis een wilde, inheemse plant gekweekt door Kas&Co uit Kortenhoef.

Reserveer hier je gratis kaartje(s).

Datum: 17 mei 2019

Inloop: 19.30 uur Start : 20.00 uur

Locatie: Broedplaats GM, Piet Heinlaan in Bussum. Naast gezondheidscentrum Bussum Zuid.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

wijkambassadeur_edited.jpg

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.