top of page

Artikel

Permacultuur, voedselbossen & Operatie Steenbreek


Ons Duurzaamheidscafé werd zó druk bezocht dat sommige bezoekers zelfs half buiten moesten staan om nog naar de sprekers kunnen te luisteren. Het was vol, het was gezellig, het was informatief! De avond begon al goed omdat maar liefst 43 bezoekers een tegel uit hun tuin ruilden tegen een wilde plant, geteeld door het Kortenhoefse Kas&Co. Het tempo zat er vanaf het begin goed in, er waren immers zeven sprekers, vandaar dat we hieronder nog de door ons beloofde informatie en handige links delen.

Ellen Feller, beleidsmedewerker openbare ruimte van gemeente Gooise Meren, vertelde ons meer over de boomspiegels in de straat die je als bewoner kunt adopteren. Ongeveer 60% van Gooise Meren is in particuliere handen, vandaar dat het noodzakelijk is dat we met elkaar verharding (stenen) omzetten naar groen.

Permacultuur-ontwerper Bor Borren vertelde gloedvol waarom permacultuur goed is voor de aarde en alles wat daarop leeft.

Foto: Bor Borren

Het kán bijna niet dat je niet enthousiast bent geraakt door alle praktische informatie van Bor. Vandaar dat we een masterclass delen van Geoff Lawton, de Australische docent waarbij Bor zijn opleiding heeft gevolgd.

Heel simpel beginnen kan al door een mulchpit te maken door een gat in de grond te graven en daar je organische afval in te gooien. Onder de grond krioelt het van de organismen die je kunt voeden door in je tuin te mulchen.

Foto: Bor Borren

Je tuin simpel irrigeren doe je als volgt:

Foto: Bor Borren

Yvonne Clement van het IVN vertelde ons erg goed nieuws, namelijk dat er in ieder geval drie 'Tiny Forests' komen binnen Gooise Meren. Dit zijn kleine, dichtbegroeide, inheemse bossen van elk ongeveer 100m2. Hierbij wordt samengewerkt met lokale scholen zodat leerlingen ook letterlijk leren hoe de natuur werkt en hierbij praktische kennis opdoen. Ook nodigt Yvonne bewoners uit om zich in te schrijven voor een Tiny Forest in je eigen tuin! Het IVN zoekt 20 particulieren die willen deelnemen. Aanmelden hiervoor kan tot 16 juni.

Marsha van den Bosch, van de SSD (Samen Sneller Duurzaam) werkgroep 'Lokaal Voedsel', heeft Green Circles bedacht. Marsha heeft twee buurtmoestuinen volgens de principes van permacultuur ingericht en wil dit proces doorzetten door samen met bewoners hun verschillende achtertuinen in richten. Door de prijs, in ieder geval voor nu, bewust laag te houden is het daadwerkelijk aanleggen van een tuin volgens dit principe haalbaar voor een steeds grotere groep mensen.

De op een na laatste spreker was Thijn Westermann. Zij is lid van onze SSD werkgroep 'Biodiversiteit'. Zij vertelde over het belang van biodiversiteit en roept inwoners van Gooise Meren die lid zijn van Facebook op om de pagina's Natuur in en om Muiderberg te volgen. Eenzelfde Facebook pagina bestaat ook voor Bussum, Naarden en Muiden. Thijn staat bekend als een groot voorvechter van behoud en verbetering van de biodiversiteit binnen en buiten Gooise Meren. Maar zij kan het niet alleen, dus wil je haar helpen, stuur dan een mail naar Thijn.

Als laatste spreker was Martin Stevens van Kas&Co aan de beurt. Hij is groot voorstander van het planten van biologisch geteelde inheemse planten. Inheems wil zeggen dat deze van nature groeien in West Europa. Omdat de meeste planten met gif worden geteeld, vliegen de insecten eraan voorbij. Niet goed dus. Martin leidde ons langs allerlei fantastisch mooie plantjes zoals o.a. witte en gele dovenetel, paardenbloem, kruipklokje, hesperus, bosanemoon, Sint Janskruid, boterbloem, prachtklokje, knoopkruid, goudsbloem, lavendel, stokroos. Ter voorbereiding op dit café zijn wij naar de prachtkas in Kortenhoef gegaan, een aanrader. Het is een leuk fietstochtje als je nog wat inheemse, biologisch geteelde planten nodig hebt.

Hopelijk zien we je weer bij ons volgende Duurzaamheidscafé op 19 juni in de bibliotheek in Bussum op het Wilhelminaplantsoen in Bussum. Thema: Samen naar nul op de meter! Inloop 19.30, start programma 20.00 uur. Kaartjes kun je hier reserveren.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page