top of page

Artikel

Schoonship: meest duurzame, drijvende woonwijk van Europa komt naar ons café


Op woensdag 19 juni houden wij een Duurzaamheidscafé waarin, naast allerlei praktische info over energie besparen thuis, ook de initiatiefnemer van Schoonschip komt: Marjan Blok. De verwachting is dat na de zomer de eerste bewoners haar intrek nemen in hun duurzame huis, drijvend op het Johan van Hasseltkanaal in Amsterdam Noord. Even wat cijfers: 46 woningen, 105 bewoners, 500 zonnepanelen, 30 warmtepompen, een eigen waterzuiveringssysteem en 0 gasaansluitingen. Verder gebruiken ze zonneboilers, hebben de boten sedum daken, gebruiken ze duurzame bouwmaterialen en isolatie.


Autarkische boot middenin Amsterdam

Marjan Blok ging tien jaar geleden op bezoek bij de GeWoonboot, een autarkische (zelfvoorzienend) boot op het NDSM eiland in Amsterdam. Ze raakte zo enthousiast dat ze dacht 'ik wil ook duurzaam op het water wonen!'. Marjan maakte een plan, verzamelde gelijkgestemden en toog naar de gemeente om het voor elkaar te krijgen. Na veel hobbels en twijfels of ze door moesten gaan is het gelukt. De locatie werd geregeld, de gemeente ging akkoord en nu wordt er druk gebouwd aan de 40 meter brede steiger. Deze steiger krijgt een sociale functie voor de bewoners en op het collectieve kavel gaan ze rondleidingen en voorlichting geven. Vanuit de hele wereld is interesse. Alle toepassingen mochten niet teveel ruimte innemen én moesten betaalbaar blijven. Voor Schoonschip is het een interessante reis en naast het delen van energie/opwekken van energie, delen ze ook graag de opgedane kennis en ervaring.

Jouliette project

Wat deze woonwijk nog meer bijzonder maakt is dat ze een smartgrid hebben waarme ze gezamenlijk energie opwekken en delen met behulp van de blockchain technologie. Hun project heeft 'Jouliette'. Een Jouliette is een virtuele munt waarmee digitaal betaald kan worden. Gerbuikt mijn buurman bijvoorbeeld door mij opgewekte energie, dan krijg ik daar Jouliettes voor. Hiermee kan ik bijvoorbeeld een broodje kopen bij buurtcafé De Ceuvel. Vooralsnog is er maar één vergelijkbaar project in de wereld: Brooklyn Microgrid in New York.

Goed nieuws is dat je Marjan Blok in levende lijve kunt horen spreken op ons Duurzaamheidscafé van woensdag 19 juni. De locatie is de bibliotheek in Bussum. Start programma 20 uur. Reserveer hier je gratis kaartje.

Het programma van 19 juni:

* SolarProf - zonnepanelen. * Schoonschip - duurzame, drijvende, Amsterdamse woonwijk en smartgrid. * PureWarmte - warmtepompen. * Energiecoöperatie WattNu - collectieve zonnepanelen projecten. * Duurzaam RemCom - collectieve wijkinkoop isolatie en zonnepanelen (onder voorbehoud). * Gerard Verweij - hoe heb ik mijn huis verduurzaamd.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page