top of page

Artikel

Gooise circulaire kwartiermakers



4 mensen poseren voor een bord waarop opwaarts staat geschreven
V.l.n.r. Alje Kuiper, Kees Hogenbirk, Dora Vancso en Ynske Betlem.

Niet alleen in Gooise Meren, maar door de hele Gooi en Vechtstreek zijn kwartiermakers bezig de circulaire economie op gang te krijgen. Door samenwerking op te zoeken kan je van elkaar leren en komen initiatieven eerder van de grond. Ynske Betlem is kwartiermaker circulaire economie en vertelt meer over waar de regio druk mee is.


Eén van de projecten waar de kwartiermakers mee bezig zijn, is een regionaal circulair ambachtsnetwerk. Dat zijn makers en locaties die samenwerken aan het verminderen van afvalstromen en afgedankte materialen en producten hergebruiken. Het doel is om grondstoffen en materialen langer te gebruiken waarmee onnodig weggooien en vernietigen wordt voorkomen. Betlem wijst naar het voorbeeld van de kringloopwinkel waar veel spullen een tweede leven krijgen. Van kleding tot huisraad en van boeken tot fietsen. "Behalve wat daar te koop wordt aangeboden is er ook een grote stroom aan ingebrachte goederen die kapot zijn en gerepareerd moeten worden. Wij willen graag kijken of we materialen een tweede leven kunnen geven en om dat te bereiken heb je een netwerk en samenwerkingen nodig".


plantenkas
Voormalige fietsenstalling is omgebouwd tot kas met gebruik van restmaterialen. Foto: Caroline Schröder.

Ambachtsnetwerk

Ze maakt met een voorbeeld duidelijk dat dit al gebeurt en de komende tijd alleen maar zal worden uitgebreid. "Het ambachtscentrum de AltijdWerkplaats in Bussum werkt bijvoorbeeld met hout dat wordt gedoneerd door de milieustraat van de GAD en met afgedankte spullen die worden gedoneerd door bedrijven. Ze maken daar de mooiste dingen van het oude hout; zo worden afgedankte lattenbodems bijvoorbeeld gebruikt om kasten te maken. Het ambachtscentrum kan niet zonder de inbreng van de grondstoffen en wij zoeken regionaal naar meer mogelijkheden om grondstoffen en materialen een tweede leven te geven. Door de expertise van mensen uit het ambachtsnetwerk in de regio kunnen makers elkaar helpen. Zo was er bijvoorbeeld laatst een grote lading oude stoelen uit een verzorgingstehuis, die konden de makers opknappen en de hulp inroepen van een stoffeerder uit het netwerk. Zo zijn de stoelen gered van de vuilnisbelt en hoeven ze niet weggegooid te worden".



Circulair ambachtscentrum Opwaarts

Om nog meer inspiratie op te doen over het hergebruik van bouwmaterialen bezochten de regionale kwartiermakers recent het Hilversumse circulaire ambachtscentrum Opwaarts waar spullen worden gered die anders worden weggegooid. Hier worden gebruikte bouwmaterialen zoals balken, planken en houten platen verzameld. Ook worden meubels opgeknapt en is upcyclen een groot thema: het opwaarderen van spullen door de functie te veranderen. Denk aan het maken van een platenkast van een afgedankt gasfornuis of een drankenkast gemaakt van een oude piano. Een item over Opwaarts vind je op NPO start.


Minimaster duurzaam en circulair bouwen

"Door materialen een tweede leven te geven en hergebruik te creëren kunnen we makers in het Gooi aan elkaar koppelen. Dat levert hele leuke resultaten op. Zo maken ze in Hilversum isolerende gordijnen van reststoffen. Ideaal voor mensen met een krappe beurs die hun huis beter willen isoleren. Nu we weten van dit voorbeeld gaan we met elkaar in gesprek om dat eventueel regionaal te organiseren", vertelt ze enthousiast.


Volgens Ynske is de materialentransitie volop bezig en willen meer bedrijven kijken of en hoe ze aan kunnen aanhaken. "Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren biedt voor het MKB daarom ook de circulaire coach aan die meer kan vertellen over de circulaire economie en wat bedrijven zelf kunnen doen via een gratis circulaire scan. Speciaal voor de bouwsector start in Bussum op 14 mei de minimaster ‘duurzaam en circulair bouwen', een uniek kennisprogramma over het nieuwe bouwen".


DCF_MM_ Duurzaam en Circulair Bouwen_GooiseMeren_final_1
.pdf
Download PDF • 545KB



Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page