top of page

Artikel

Repair Cafés Gooise Meren


"Zeg, zijn jullie niet heel erg handig?” Opbouwwerker Caroline Kempkes haalt er plezier uit om met inwoners een praatje te maken. Dat deed ze ook een paar maanden terug tijdens een koffiemoment in 't Kwetternest. De twee mannen die ze aansprak bleken inderdaad ‘gouden handjes’ te hebben en stonden open om te kijken of ze mee konden werken aan de start van Repair Café Muiden. Inmiddels zijn er drie cafés georganiseerd en die blijken en schot in de roos.


Kempkes nam de twee mannen -het gaat om Eric Wolff en Jan Eikhout - mee naar het Repair Café in Naarden om te kijken wat dat eigenlijk inhoudt zo’n Repair Café. In het kort komt het erop neer dat mensen hun kapotte spulletjes brengen en door vrijwilligers laten maken. Denk aan een broodrooster, fiets of koffiezetapparaat. Weggooien is zonde want vaak genoeg kunnen deze spullen ook gerepareerd worden. Zo krijgen de spullen een tweede leven, wat weer goed is voor het milieu.

Tips en hulp

In Naarden is al jaren een Repair Café onder leiding van Cor Rapati. Bij hem was het gezelschap uit Muiden meer dan welkom om te zien en te horen wat er gebeurt bij op hun

locatie in De Plataan. Kempkes vertelt hoe dat ging: "Iedereen was direct enthousiast en

we kregen allerlei tips en hulp aangeboden. Het enige obstakel om een eigen Repair Café in Muiden te beginnen was dat we niemand erbij hadden met verstand van elektrotechniek.

Maar toen we dat bespraken in Naarden stond zomaar vrijwilliger Patrick Kleton op. Hij bood direct aan om te helpen bij onze start!”


Na zo’n leuke kennismaking ging het balletje rollen in Muiden. Wie wilde nog meer

meedoen? Zo zette onder andere Ada Gieling van ’t Kwetternest haar netwerk in. Voor ze

het wisten waren er 11 vrijwilligers gevonden. Nog steeds blijft Kempkes mensen aanspreken om ze erbij te trekken. "Zo kwam er bij een bewonersbijeenkomst weer een

meneer op mijn pad. Ik vroeg hem: ben jij handig met ecotechniek? En ja hoor, dat was hij

en hij meldde zich direct aan. Alsof het zo had moeten zijn”, lacht ze.


Nieuwe contacten

Kempkes ziet het als haar taak om inwoners te betrekken bij de activiteiten en te kijken wat hun talenten zijn. "Neem Eric en Jan die klussen nu samen, maken volop contacten, leren nieuwe mensen kennen en krijgen waardering voor wat ze doen. Zo kreeg Eric laatst de vraag of hij wat fietsjes van Kindcentrum Muiderkring kon repareren. Dat is gelukt en dat gaf echt een heel waardevol en trots gevoel. Bij alle klussen geldt dat eigenlijk: iedereen fleurt ervan op, zeker wanneer een klus weer is opgepakt en afgerond!”


Kempkes is ook verrast door de reuring die het Repair Café veroorzaakt. “We hebben het al

hartstikke druk gehad met inwoners die met hun kapotte spullen kwamen. De vrijwilligers

proberen het te repareren en de mensen mogen een vrijwillige bijdrage geven. Het is echt

heel leuk om mensen te zien genieten van de contacten. Zo was er laatst iemand uit de

Krijgsman en voor je het weet is er een gesprek tussen een nieuwe en een oudere inwoner.

Ze kunnen elkaar leren kennen en verbinding zoeken. En dat maakt het heel waardevol. Ik

hoop dan ook dat we meer mensen uit de Krijgsman hier mogen ontmoeten", besluit ze.


Data Repair Cafés Gooise Meren

*Het Repair Café in Muiden is iedere laatste zaterdag van de maand van 10-12 uur in 't Kwetternest aan de Constantijn Huygenslaan 1a.


*Het Repair Café in Bussum, dat overigens al tien jaar bestaat, is iedere 2e zaterdag van de maand van 10-13 uur aan de Nieuwe Englaan 6.


*In Naarden is het Repair Café iedere 1e zaterdag van de maand van 10-12 uur in de Plantaan aan de Majoor Kampsstraat 3.


Tijdens de Repair Cafés zijn energiecoaches van Wattnu aanwezig die je vragen over het besparen van energie kunnen beantwoorden.


Cartoon: Geert Gratama.

Foto: Versa Welzijn.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page