top of page

Artikel

Warm café over biodiversiteit en stadslandbouw


Fijne sfeer en veel inspiratie op ons 3e Duurzaamheidscafé bij Weg in het Wild. Host Jessie Kroon was er weer met haar aanstekelijke optimisme en nuchterheid. Zangeres Josefien Martine zong de sterren van de hemel. Jos Harmsen van Max Havelaar Fairtrade reikte de titel Fairtrade Gooise Meren uit aan wethouder Hendrik Boland. Milieukundige Iris Veltman van Iris' Garden Ecology hield zich voorheen bezig met afvalstromen. Als engineer was ze betrokken bij het maken van o.a. biogas van afval. Iris is de tuinwereld in gegaan omdat ze de tuin ziet als springplank naar een meer duurzame wereld. Honderduit vertelde ze wat je allemaal kunt doen om de biodiversiteit te bevorderen in je eigen tuin.

Thijn Westermann van de werkgroep biodiversiteit van Samen Sneller Duurzaam hield een vlammend betoog dat wat goed is voor de natuur, ook goed is voor de mens. Wist je dat als je alle bermen in Nederland bij elkaar optelt, dat dezelfde oppervlakte heeft als alle Nederlandse natuurgebieden bij elkaar. Ecologisch bermbeheer is heel belangrijk. Door de monocultuur worden de weilanden steeds soorten armer en insecten zijn steeds meer afhankelijk van de bermen. De werkgroep zoekt nog leden, dus wil je je hard maken voor de lokale biodiversiteit in de breedste zin, meld je aan bij Thijn!

Vervolgens kwam Wietse Bakker van CSA-LandinZicht op het podium over lokaal gezond voedsel. Op een grappige en nuchtere manier vertelde hij over hoe je gemeenschappelijk kunt gaan boeren. Er is een werkgroep Stadslandbouw Gooise Meren, zij zijn op zoek naar landbouwgrond. Contact Barbro van der Ham als je je wilt aansluiten.

Met dank aan: * Taste Before You Waste Bussum voor de heerlijke hapjes, gemaakt van gered voedsel. * Michiel Korthals van SlowFood Gooi Eem Vecht voor de nuchtere info rondom voedsel. Weet wat je eet! * Velt vzw voor de info over ecologisch tuinieren. * Barbara Bolt van de Groenteclub over biologisch dynamische groente, rechtstreeks van de boer. * TOMA Bloemenservice over milieuvriendelijke boeketten. * Operatie Steenbreek Wijdemeren en Gooise Meren voor de info over de negatieve gevolgen van verstening en wat je eraan kunt doen. * Martijn van Nederland Zoemt voor de gedoneerde bessenstruiken. Alle bezoekers mochten er een meenemen om ergens wild te planten of gewoon in de tuin. * Lindeke Mast voor de info over wormentonnen. * Imkerij BijenZaken voor alle info over imkeren. * Natuurlijkheden over het opnieuw verbinden van mens & natuur.

Onze maandelijkse cafés zijn vooral gezellige en inspirerende avonden met telkens een ander duurzaam thema. Heel leuk als je de volgende keer komt. Op 17 april houden we er een over duurzaam vervoer in Spant! Bussum om 19.30 uur.

Tot ons volgende café!

* 22 mei: Tiny Houses

* 19 juni: Duurzaam Onderwijs

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page