top of page

Artikel

Duurzaamheidcafé Tiny Houses: voorbode van verandering in wonen en leven!


Het drukbezochte café (meer dan 220 bezoekers!) over Tiny Houses van afgelopen dinsdag met MC Jessie Kroon heeft flink wat losgemaakt. Hoe kan het dat dit soort creatieve huisjes juist nu zo in de belangstelling staat? Het vraagstuk werd behandeld vanuit verschillende invalshoeken: een stedenbouwkundig architect die vraag en aanbod ziet veranderen, vanuit een gemeente die ruimte geeft aan alternatieve woonvormen en vanuit een gezin die al jaren ‘tiny’ woont. Pas als je alle sprekers gehoord hebt, begin je in te zien welke verschillende verhaallijnen zich ontwikkelen en hoe ze de nieuwe tijdgeest vertegenwoordigen. Tiny Houses is meer dan alleen wonen in een klein huis op wielen, het brengt een heel nieuw perspectief op het leven én wonen aan het daglicht.

De sociale factor

Theo Fambach is architect en eerste spreker op ons café en hij begint met een aantal feiten: de druk voor meer woningen neemt toe, waar moeten we gaan bouwen? In de natuurgebieden? Op oude industriecomplexen? Het aantal huishoudens neemt toe, maar de grootte van een gemiddeld huishouden neemt af met een explosieve groei aan één- en tweepersoons huishoudens met in de nabije toekomst 77% senioren. Kortom de huizen die we hebben zijn veelal te groot en de ruimtelijke indeling sluit niet meer aan op de behoefte van de toekomst. Nog even los van alle noodzakelijke duurzaamheidsmaatregelen die genomen moeten worden. Een ander belangrijk aspect wordt ook aangestipt, de sociale factor. Juist in een periode dat we individualiseren en meer op onszelf gaan wonen is de behoefte ook groot om bepaalde zaken met elkaar te gaan delen, een keuken, een woonkamer, een auto, een wasmachine, een tuin, etc?

Ter illustratie van de druk op woonruimte en betaalbaar wonen geeft Fambach Japan als voorbeeld waar velen inmiddels wonen in tiny appartementen in de grote steden. Er leven mensen in ruimtes van 1,80 breed 2,5 lang 1,6 hoog! En we hebben het hier over meters! Gaan wij die kant op? Iets moet er wel veranderen want het metropoolgebied Amsterdam heeft al aangegeven 240.000 nieuwe woningen nodig te hebben per 2040! De inzichten die Fambach presenteerde is het resultaat van een onderzoek in opdracht van de Nederlandse branche vereniging van architectenbureaus met als titel ‘Nestelen in de Stad’. Hier onderzocht hij met een 15-koppig team hoe de stad het wonen beter kan afstemmen op de behoefte van de mens. Meer informatie is te vinden op: https://www.bna.nl/

Tiny Houses Almere

Onze tweede spreker was Jacqueline Tellinga, stadsplanner in dienst van de gemeente Almere en een van de pioniers als het gaat om Tiny Houses. Ook Jacqueline begon haar verhaal met feiten, zo is inmiddels 1 op de 3 huishoudens in Nederland alleenstaand. Maar zei ze, laten we niet praten over alleenstaand , maar alleenwonend zónder er een label aan te plakken. Een ander interessant feit is dat gemiddeld 5,1% van de Nederlandse huishoudens woont in een woning kleiner dan 50 m2, terwijl dat in Amsterdam 20,1% is! Opmerkelijk is dat in Almere slechts 2,1% van de huishoudens heel klein woont en toch is Almere pionier met Tiny Housing. Conclusie, de gemeente Almere houdt van innoveren en dat bleek ook uit de presentatie Tiny Housing BouwEXPO. Jacqueline liet zien hoe het was gelukt om een enorme diversiteit aan ontwerpers en ontwerpen te selecteren maar ook te realiseren. Wij hebben de expo bezocht en de Tiny Houses op afstand kunnen bewonderen. Op afstand omdat de rijen met bezoekers voor ons telkens té lang waren!

Jacqueline Tellinga, stadsplanner

Tiny housing moet je gaan zien en onderzoeken, want plaatjes vertellen meer dan woorden. Let bij deze kleine woningen op de details, de interieurs zijn slim, doordacht en multifunctioneel. Maar ze zijn ook duurzaam, vaak los van het water-, elektriciteits- en rioolnet. Sommige staan relatief los op de grond en makkelijk verplaatsbaar en sommige zelfs op grote trailers.

Laat je verder verwonderen op: www.bouwexpo-tinyhousing.nl

Lokale werkgroep Tiny Houses

Tussen de 2e en 3e spreker gaf onze MC Jessie Kroon het woord aan een tweetal interessante groepen. De eerste groep is onze eigen werkgroep Tiny Houses Gooise Meren. Deze splinternieuwe werkgroep is bedoeld voor gelijkdenkenden/gestemden die geïnteresseerd zijn in een minimalistisch, duurzaam en eenvoudig leven en daar ook meer vorm aan willen geven. Een betaalbare manier van leven waarin je tijd overhoudt voor zaken die je aan het hart liggen. Voor meer info en/of meedoen met deze werkgroep, kijk op Tiny Houses Gooise Meren.

De Knarrenhof Gooise Meren. De Knarrenhof is een initiatief dat is ontstaan in 2010 en geeft een antwoord op het verschralen van pensioenen, de vergrijzing, de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens en het risico op sociale vereenzaming. De Knarrenhof is gebaseerd op de hofjes van vroeger, maar met het gemak van heden. Ooit waren dit plekken voor armeren, ouderen, weduwen en zieken. Het was er besloten en veilig, maar zeker niet luxe en comfortabel. En dat is dit concept wel.

Voor meer info zie: www.knarrenhof.nl

Wat gaat er gebeuren op het terrein Crailo? Ruimte voor andere woonvormen?

Twan Zeegers, projectleider Buurtschap Crailo, betrokken bij de ontwikkeling van Crailo, vertelde wat de plannen zijn. Er is een groot ambitie document samengesteld. Dit document rust op 5 pijlers: buurtschap, buitenleven, ecosysteem, energie positief/materiaal bewust en innovatief ondernemerschap. Eén van de redenen dat het café zo druk bezocht was, is dat veel bezoekers graag op het terrein Crailo zouden willen wonen in een andersoortige woonvorm. Zoals bv. zeecontainers, een huis op wielen off-grid of binnen een kleine gemeenschap. Wil je op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen op Crailo, dan kun je je opgeven voor de nieuwsbrief via: b.brus@hilversum.nl

Tiny House Crash Course!

Onze laatste spreker is ervaringsdeskundige Gijsbert Schutte. Hij opende met: “Je suis Gijsbert” om zijn liefde met Frankrijk te onderstrepen. Het verhaal van Gijsbert was compleet, en dat gaf de titel ook aan: Tiny House Crash Course! Je moest even geduld hebben en dan kreeg je ook alles te horen, van: het ontstaan, de huidige ontwikkeling tot en met een visie voor de toekomst. Maar ook de obstakels als bestemmingsplan, vergunningen, bouwbesluiten en de kou in de winter. Het mooie van het verhaal van Gijsbert was zijn openheid om ook het persoonlijke verhaal te vertellen. Waarom doe je nou zoiets? In volgorde van prioriteit antwoordde hij vanwege hang naar vrijheid en natuur, maar ook omdat het financieel aantrekkelijk is. Gijsbert: “Daarnaast is het een avontuur om ook verplaatsbaar te zijn, maar ook omdat we een duurzaam leven willen leiden met een toekomst voor onze kinderen”.

Jessie Kroon en Gijsbert Schutten

Inmiddels is Gijsbert met vrouw en twee kinderen een aantal jaren verder en is hij zelf ook wel verbaasd hoeveel interesse er naar zijn verhaal is en hoe vaak hij wordt uitgenodigd om daar meer over te vertellen. Gijsbert is geen teruggetrokken einzelgänger die volledig los van de maatschappij wil leven, maar juist laat zien waar velen behoefte aan hebben. Wat hij en zijn gezin laten zien is de moed en doorzettingsvermogen om de tiny house droom te verwezenlijken. Zoals hij zei in zijn presentatie: je moet soms gewoon zeggen: ”gaan met die banaan!”

Voor zijn verhalen en adviezen zie:

* Geïnteresseerd in de prachtige kunst op ons café? Neem contact op met Patrick en Floor.


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page