Henk Kooijmans onderhoudt ruim twintig jaar het groen rond de appartementengebouwen van de Anne Franklaan in Bussum. Na al die jaren was het tijd om meer bewoners te betrekken en plaatste hij een oproep voor hulp. Medebewoner Anco van Hillenburg sprong daar gretig op in. Met hun groene vingers bloeit de omgeving op en helpen steeds meer bewoners enthousiast mee.
Anco is een echt buitenmens. Sinds hij terug is van het runnen van een 'bed and breakfast' in Spanje geniet hij van wandelingen op de hei. "In Spanje hadden we een heel grote tuin waar ik graag bezig was. Toen ik Henks oproep las om hem te helpen, hoefde ik niet lang na te denken".
Binnentuin aanpakken
Anco en Henk hebben samen de binnentuin aan de Anne Franklaan onder handen genomen. "Het is een stuk van 2,5 bij 6 meter dat we meer kleur wilden geven. Met cactussen, bamboe, oleanders, Spaanse margrieten en geel grind als versiering. We hebben hiervoor een ontwerp en een begroting opgesteld waar Dudok Wonen mee akkoord ging".
Tomaat, paprika en courgette
Van het afgraven tot herbeplanten: beide ‘tuinmannen’ rondden in maart het werk af. "We kregen heel veel leuke reacties van bewoners. Zoals: ‘Ik heb het gevoel dat ik in mediterrane omgeving ben’. Kijk, daar doen we het voor". Beide heren laten hun handen ook op andere plekken wapperen. Zo legden ze van het resterende geld van Dudok Wonen een geveltuintje aan bij de entree. Achter de binnentuin is een moestuin. "Die willen we dit jaar uitbreiden", zegt Anco. ‘Naast de tomaten gaan we nu ook paprika en
courgette telen".
Meer biodiversiteit
Het grootste stuk groen is het gemeenteplantsoen achter de gebouwen. "We willen daar voor een deel bloemen en planten laten groeien. Dat is goed voor de biodiversiteit: er komen bijen, vogels en vlinders op af. En ik wil er vogelhuisjes ophangen. De omwonende staan erachter en de gemeente helpt ons met het onderhoud. Begrijpelijk, want het is een verbetering voor de hele buurt".
Een verbindende binnentuin
De binnentuin is ontstaan naar aanleiding van het plan om een lift te plaatsen tussen twee
flatgebouwen. De architect bedacht dat de extra ruimte ideaal zou zijn voor een binnentuin, die bewoners met elkaar zou verbinden. Voorwaarde was dat de bewoners zelf het onderhoud zouden doen, zonder inschakeling van een tuiniersbedrijf. Dit initiatief heeft een bewonerscommissie opgeleverd en na ruim 30 jaar is Henk nog de enige oorspronkelijke bewoner die het onderhoud doet. De huidige bewoners raken echter steeds meer betrokken en enthousiast om mee te helpen.
Bovenstaand artikel hebben wij over mogen nemen uit het bewonersmagazine Leef van Dudok Wonen. De foto is gemaakt door Yvonne Hoefman.
Wijkadviseur Myrthe Groen van de gemeente Gooise Meren:Â "We hebben de heren ook ondersteund met vogelhuisjes, bloemenmengel en rozenbottels. Heel leuk, dat ze dat daar doen!"
Met de buitenruimte aan de slag?
Heb jij ook ideeën om jouw buurt te vergroenen? Laat het Dudok Wonen of jouw bewonerscommissie van. Zit je bij een andere wooncorporatie? Of ben je lid van een VVE? Bekijk wat er mogelijk is rond het gebouw en bespreek het met je bewonerscommissie. Vergeet niet ook de gemeentegrond erbij te betrekken. De wijkadviseurs van de gemeente Gooise Meren denken graag mee.