top of page

Artikel

'Samenhorig', duurzaam en gezellig. Ontmoet stadsmaker Jesse Jorg op ons café a.s. donderdag


Jessie Kroon zal komende donderdag tijdens het duurzaamheidscafé Jesse Jorg interviewen. Jesse is stadsmaker en oprichter van stichting WeTheCity en onderneming WeThePeople. Zijn werkplek is een sierlijke woonboot die, net als de vele andere woonboten, op het droge ligt bij de Ceuvel (Amsterdam Noord). De Ceuvel is als duurzame broedplaats een speeltuin voor innovatie en creativiteit. In de woonboten zijn veelal sociale ondernemers en kunstenaars gevestigd, fysiek met elkaar verbonden door de loopsteiger, maar ook door de projecten die zij gezamenlijk aannemen. Het collectief van de Ceuvel hoopt vanuit hun prachtige locatie het soms zo lastig te vatten begrip ‘duurzaamheid’ bereikbaarder, begrijpelijker én leuker te maken.

‘Yes, we can!’ zei Obama al

Jesse ziet de stad als een gedeeld canvas dat gezamenlijk ingekleurd kan worden. Iedereen kan bij het inkleuren een rol spelen: bewoners, ondernemers, ambtenaren, kunstenaars, iedereen. Zijn vele projecten getuigen hier ook van, zo komt er veel creativiteit en innovatie bij kijken en wordt in bijna alles de samenwerking gezocht. Het collectief speelt binnen het werk van Jesse een belangrijke rol, immers kun je samen veel meer bereiken.

‘Power to the people’ hebben we geleerd van de jaren ’60

Jesse bedacht bijvoorbeeld het Bankjescollectief, ‘het grootste openluchttheater ter wereld, overal op de stoep’. Het idee hiervan is simpel, je zet als bewoner een bankje buiten voor de deur, verzint er iets leuks omheen (bijvoorbeeld een knikkerwedstrijd, een cursus salsadansen of een zelfgemaakte lekkernij) en je nodigt vervolgens jouw andere straatbewoners uit. Wanneer je dat allemaal op eenzelfde moment doet, dan ontstaat er die dag een collectief van buurtbewoners dat zich openstelt voor ontmoetingen met andere buurtbewoners. Hoeveel mooier kun je het met z’n allen hebben? Er ontstaat 'samenhorigheid' en bovenal is het gezellig. Wat ook leuk is dat het mensen in hun kracht zet en gevoelens van trots creëert: je kan bij jouw bankje precies laten zien waar je goed in ben, wat je belangrijk vindt, of gewoonweg leuk vindt om te doen en delen. Daarbij creëert het ook een hernieuwd besef dat we met elkaar de openbare ruimte delen. In dit geval is dat de stoep, zij is van iedereen en kan door iedereen verschillend gebruikt worden. Mits je natuurlijk ook rekening houdt met anderen...

‘... maar da’s logisch’ had Cruijff gezegd

Een ander interessant concept van WeThePeople en waar we donderdag hopelijk nog wat meer van zullen horen is Boiling. Dit is een nieuwe, snelle vorm van crowdfunding. Jesse noemt het ‘de munitiekamer voor ongeduldige stadsmakers’. Bij Boiling pitchen een aantal creatieve bewoners of sociaal ondernemers hun kleurrijke idee voor de leefomgeving. Als bezoeker van Boiling betaal je dan 10 euro waarvoor je een heerlijke kop soep, maar belangrijker nog, een stemrecht krijgt. Jij kunt die avond namelijk stemmen op het creatieve idee dat volgens jou met al het entreegeld naar huis mag gaan. De winnende pitcher kan dus al snel met het geld en het vertrouwen vanuit de gemeenschap aan de slag. Als verantwoording hoeft de winnende pitcher alleen de volgende Boiling nog kort te vertellen wat hij/zij met het geld heeft gedaan en hoe het nu staat met het project. Als bezoeker van de Boiling heb je dus een actieve bewoner in zijn/haar kracht gezet en ben je hopelijk enthousiast geworden van alle mooie project- ideeën die er om je heen bestaan. Misschien dat je de andere pitchers, los van jouw stem, ook op een ander manier kunt helpen? Gewoon door zelf de handen uit de mouwen te steken, werkruimte of materialen aan te bieden of hem/haar te verbinden aan andere mensen van wie jij weet dat zij op enig manier kunnen helpen.

‘When the water starts boiling it is foolish to turn off the heat’ zei Nelson Mandela

Zou Boiling wellicht ook iets voor Gooise Meren kunnen zijn? Zou jij jouw idee voor een betere leefomgeving willen pitchen en mogelijk tot uitvoering willen brengen? Of zou je het vooral leuk vinden om geïnspireerd te raken en mede te bepalen wie er al snel met het gedoneerde geld aan de slag kan gaan? We horen het graag van je a.s. donderdag tijdens de borrel!

Omdat er veel belangstelling is voor het café vragen je aan te melden voor ons café via Facebook of onze website.

Datum: 22 november.

Locatie: Jan Ligthart, Brinklaan 36a in Bussum (naast de Koepelkerk, t/o gemeentehuis).

De overige sprekers zijn Lucas Mol van De Groene Afslag en Paul Doorenbosch van Duurzaam RemCom. Meer info lees je hier.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page