Eerste dag actieplan Samen Sneller Duurzaam


De kop is eraf! Ruim 80 duur-samen hebben de noodzaak van duurzaamheid in kaart gebracht. Hoe deden we dat vroeger, nu en wat is er nodig voor de toekomst? Maar ook wat betekent duurzaamheid voor ons persoonlijk, in onze lokale gemeenschap en hoe staan we er wereldwijd voor? Er was veel uitwisseling van kennis, ervaring en emoties. De deelnemers voelden zich verbonden vanuit de noodzaak zaken structureel aan te pakken. Tegelijkertijd realiseerden we ons dat onze duurzame uitdaging een complex en veelkoppig monster is die we willen en moeten bedwingen. De goed voorbereide procesbegeleiders lieten ons door fasen gaan van ontkenning en verwarring, maar noodzakelijk om de volgende stappen zowel vanuit het hoofd als vanuit het hart te zetten.

Vanaf 8 uur konden de deelnemers zich aansluiten bij hun eigen voorkeursthema. Er waren in totaal 7 thema's vooraf gedefinieerd en er is gisteren één bij gekomen, namelijk 'biodiversiteit, natuur & milieu'. De themagroepen kregen nu de gelegenheid, na een korte kennismaking, om de aandacht te richten op verkenning en verdieping van de thema's: wat is er van belang voor onze gemeente, wat gebeurt er al en vooral wat is er nodig?

Morgen is dag 2, dan gaan we actieplannen formuleren rondom de thema's.

Foto: Elke Kunneman

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.