top of page

Artikel

Samen naar een lokale groen(t)e economie in GM met buurtboerin Barbro


Barbro van der Ham

Buurtboerin Barbro, zo wordt ze tegenwoordig ook wel genoemd. Als moeder van vier kinderen, zzp-er, actief lid binnen de Groenteclub, Slow-food Amsterdam en Troeptrimmen, medeoprichter van de Groentebar en ook nog als lid van de lokale politiek partij Hart voor Bussum, Naarden en Muiden/Muiderberg is Barbro van der Ham een actieve inwoner van Bussum.

Groenteclub, Groentebar en Troeptrimmen: verschillende initiatieven in Gooise Meren. Wat houden ze in?

“De Groenteclub bestaat nu vijf jaar en bestaat uit meer dan tweehonderd gezinnen, oftewel leden. Iedere week kopen we groente, fruit en zuivel bij het boerencollectief Bioromeo uit de Noordoostpolder. Dat betekent dat we de keten kort houden. Boeren krijgen een goede prijs voor hun producten. Wij eten biologisch en zijn soms voordeliger uit dan als we deze producten in de supermarkt zouden kopen. De Groenteclub heeft met de leden de afspraak dat er één keer per zes weken geholpen wordt op de woensdag- of vrijdagochtend om het op deze manier draaiende te kunnen houden”.

“Omdat niet iedereen kan of wil helpen heb ik met een vriendin de Groentebar in Bussum opgezet. Hier kun je verse groente, fruit, zuivel, brood en vlees bestellen. Op woensdagmiddag, tussen vijf en zeven, haal je het op. Het is net zoals een normale webwinkel. Je zit niet vast aan een abonnement waar je elke keer moet afwachten wat er geleverd wordt. Je kunt bestellen wat je wilt”.

“Troeptrimmen heeft niks met voedsel te maken. Dat is een club van mensen die gezamenlijk twee uurtjes per maand zwerfafval opruimt in een gebied in Bussum en sinds kort ook in Naarden. Samen nemen we verantwoordelijkheid voor de buitenruimte. Plus, na twee uurtjes wandelen heb je weer mensen leren kennen en vergroten we het samenhorigheidsgevoel. Wil je meedoen? Geef je dan op via de Facebookpagina”.

30 mei en 1 juni waren er twee werkateliers van Samen Sneller Duurzaam. Daar zit je in een werkgroep die aan de slag wil gaan met stadslandbouw in Gooise Meren. Wat is jullie idee?

“We willen dat er meer producten uit of rond Gooise Meren in onze eigen gemeente verkocht worden. Wij focussen ons nu op landbouw en groente, maar dat kan ook gaan om vlees en zuivel. Het is belangrijk dat de keten tussen producent en consument korter wordt, zodat mensen weten waar hun voedsel vandaan komt en dat de boeren weten voor wie ze het produceren”.

“Daarnaast is één van ons, Remy van Baal, een agrariër. Hij wilt graag een stuk landbouwgrond in de gemeente Gooise Meren bemachtigen. Het idee er een CSA tuin van te maken. Dat is een coöperatie van inwoners die gezamenlijk een stuk grond kopen en de tuinder dan inhuren om daar groente en fruit op te verbouwen, gemeenschapslandbouw dus. De inwoners kunnen dan een oogstaandeel kopen en kunnen dan elke week van april tot en met oktober verse groenten oogsten. Heerlijk toch!”

Een kortere keten tussen producent en consument, wat zijn de eerste stappen die hiervoor gezet moeten worden?

“We willen eerst alle initiatieven en activiteiten aan elkaar haken, zodat we een groot netwerk hebben in Gooise Meren en kunnen kijken wat we er nog aan toe kunnen voegen. Daarvoor moeten we eerst inventariseren wat er is. Zo hebben we natuurlijk de kindertuinen, waar kinderen van verschillende basisscholen in Bussum een tuintje kunnen krijgen voor een seizoen. Daar zou je trouwens een heel mooi stuk educatie aan vast kunnen hangen. Ook zijn er moestuinen in onze gemeente. In Naarden is nog een kruidentuin. Oh, en Het Muiderslot heeft een historische moestuin. Ik zou wel willen weten wat daar mee gebeurt en waar die producten naar toe gaan”.

“Ondertussen gaan we ook op zoek naar een stuk landbouwgrond om die CSA tuin op te zetten. Misschien zijn er nog meer mensen die ideeën hebben. Groot, klein, maakt niet uit. Alle ideeën op het gebied van stadslandbouw zijn welkom. De werkgroep bestaat nu uit vier personen, maar daar mogen best meer mensen bij!”

“Later moeten we natuurlijk kijken hoe we het gaan doen met de verkoop van producten. De Groentebar is daar eventueel een goede optie voor, of een boerenmarkt zoals in Naarden. De mogelijkheden zijn er, maar alles moet aan elkaar gelinkt worden, zodat er een flow kan ontstaan. Samen ben je sterker.”

Hoe willen jullie die kwekerij van de grond krijgen?

Remy van Baal

“Remy heeft hier ervaring mee. Tussen Hilversum en Loosdrecht heeft hij zo’n zelfde soort kwekerij, LandinZicht, opgezet met een collega en dat gaat hartstikke goed. Met zijn ervaring en kennis kunnen we ver komen. Zodra we weten of we een stuk grond kunnen krijgen, dan gaan we adverteren en leden zoeken. Als we genoeg mensen hebben die samen een stuk grond willen kopen, dan hebben we het voor elkaar. Hij is degene met de expertise en weet hoe alles werkt. Maar we kunnen pas actief mensen gaan zoeken als we een locatie hebben. Iedereen die nu al geïnteresseerd is kan een kijkje nemen bij LandinZicht en daar informatie krijgen over hoe dat in z’n werk gaat.”

Hebben jullie nog hulp nodig van bepaalde partijen?

“We willen in kaart brengen wat er allemaal al is op dit gebied. Wellicht kan de gemeente daarbij helpen. Misschien zijn er op gemeentegronden al bepaalde initiatieven en kunnen we via de kanalen van de gemeente communiceren. Ik zou wel meer inzicht willen krijgen in hoe de gemeente nu met groen omgaat. Ik las pas iets over boomspiegels, de ruimte onder een boom. Die kun je in je straat adopteren. Dat heeft misschien niet zozeer te maken met voedsel, maar als mensen er bijvoorbeeld kruidenbakken van willen maken, dan zouden we er wellicht advies over kunnen geven.” Noot redactie: inmiddels zijn honderden boomspiegels binnen Gooise Meren in gebruik genomen door bewoners. Als je ook een boomspiegel wilt adopteren, mail dan naar adopteereenboomspiegel@gooisemeren.nl

“Samen Sneller Duurzaam zou ons kunnen helpen met een stukje expertise en met haar netwerk. Misschien hebben we op een gegeven moment fondsen nodig, dus wellicht inzicht in wat er daarin allemaal is. Soms heb je geld nodig en de gemeente heeft dat niet altijd”.

“Verder hoop ik dat er nog mensen bij ons in de werkgroep willen en mee willen helpen. Van de inwoners van Gooise Meren horen we graag wat voor initiatieven en ideeën er zijn en waar mensen aan willen meewerken.”

Dus, wat gaan jullie nu als eerste doen?

“Nu eerst alles in kaart brengen, aan locaties voor de CSA en aan bestaande initiatieven. Iedereen die mee wil doen, meld je aan en volgend jaar hebben we misschien wel ons eigen Gooise Meren Oogstfeest!

 

Werkgroep Stadslandbouw Gooise Meren

  • Thema: Het bevorderen van het produceren van voedsel in en om Gooise Meren.

  • Datum eerstvolgende werk bijeenkomst is 7 juli om 10.00, locatie nog niet bekend. Mail Barbro van der Ham als je bij deze bijeenkomst wilt aansluiten.

  • Actieplan: als eerste een locatie zoeken en plan maken voor de CSAtuin en initiatieven inventariseren.

  • Deelnemers: René Sonneveld (melkveehouder), Remy van Baal (agrarisch ondernemer). Marion de Heer (ondernemer/ Heerlijk waar), Jessica Loudon (ondernemer/ Loudonmarketing.nl), Asta Weertman (ondernemer/ LifeWorks) en Barbro van der Ham.

  • Wat hebben we NU nodig? Een locatie voor de CSA, publiciteit dat de werkgroep bestaat en input van bestaande initiatieven op stadslandbouw gebied. Meedoen? Mail Barbro van der Ham als je je bij deze werkgroep wilt aansluiten. Houd deze pagina bij als je op de hoogte wilt blijven van de voortgang van deze werkgroep. En geef je op voor onze nieuwsbrief.

Er worden overigens ook vrijwilligers gevraagd voor de moestuinen van Pampus en Naarderheem. Neem contact met ze op voor meer info.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page