top of page

Artikel

'Vanuit een leeg vel papier samen problemen aanpakken'


Tijdens een werkatelier in 2016 ontmoette ik Eddie voor het eerst. Een gedreven man met een sociaal en duurzaam hart die geleerd heeft problemen in de wijk gezamenlijk op te lossen. Én hij is ambtenaar, naar mijn mening, van het nieuwe echt participerende soort! Eddie Bakker is coördinator Beheer & Service bij de gemeente Gooise Meren. Als je op het gebied van de openbare ruimte binnen Gooise Meren iets wilt organiseren, kom je al snel bij Eddie uit. Hij helpt graag bij initiatieven uit de samenleving en schroomt niet om met goede aanvullende ideeën te komen om met elkaar iets moois te realiseren in de buitenruimte. Eddie woont in Eemnes, bewust buiten onze gemeente, om niet 24/7 bezig te zijn in zijn werkgebied. Hij heeft 2 kinderen, een van 13 en een van 14 jaar oud. En in zijn vrije tijd is hij ook nog voetbalcoach.

Wat Eddie uniek maakt is zijn wijze van samenwerken. In alles participerend en transparant. Het liefst start hij telkens weer met alle betrokkenen vanuit een leeg vel papier. Of dit nu gaat over het uitwerken van de beleidsvisie Groen voor de gemeente of het oplossen van een probleem bij een moeilijk kruispunt in het centrum. Hij is voorstander van meer transparantie bij de gemeente, zodat de participatie ook beter gestimuleerd kan worden. Juist de bewoners hebben veel mooie ideeën over bijvoorbeeld groenstroken door de wijken of meer biodiversiteit. Ook is er bereidheid onder bewoners om het groen te beheren en dat scheelt qua kosten in aanleg en beheer!

Hoe pak je dat aan vanuit een leeg vel?

"Met een leeg vel maak je gebruik van de kracht van actieve inwoners en dat leidt tot nieuwe ideeën. Wij, de gemeente, zijn experts in het beheer van de openbare ruimte, maar wij kunnen de bewoners prima gebruiken. Wij versterken elkaar. Simpel eigenlijk. Je kunt mij gebruiken en ik kan de bewoners helpen. Ondermeer door te zeggen dat iets niet haalbaar of dat iets niet handig is en wel hierom en daarom. En dat weet ik zeker dat je zegt ‘oh ja, dat begrijp ik’. Dus luister naar elkaars argumenten en daar bouw je op verder".

Waar haal je je energie uit?

"Haha, ik haal mijn energie uit heel veel dingen. Ik ga naar de mensen toe, ik zoek contact. Ik vraag dingen, ik leg dingen uit. Als ik ergens geen energie van krijg, stop ik ermee. Ik zoek energie. Vanochtend sprak ik een meneer en die vertelde mij dat het meertje van Vlek in Bussum helemaal niet zo heet. Maar het Jan Jurrissenplantsoen. Vernoemd naar de gelijknamige boomkweker. Kijk, dat vind ik nou leuk, dat wist ik niet. Daar wilt hij iets mee doen en als ik kan helpen, leuk! Daar krijg ik nou energie van".

"Zo meteen heb ik een afspraak met een ondernemer op de Brinklaan. De oversteek op de Brinklaan in Bussum is al een tijd een lastige situatie. Alle ondernemers zijn betrokken geweest bij de inrichting dus zo hebben we het gedaan. In praktijk is het toch erg wennen. Dat is lastig. Je kunt dan twee dingen doen. Of je zet je hakken in het zand of je gaat samen zoeken naar een oplossing. Er zijn 30 gemeenten die een ‘shared space’ hebben ingericht en in de eerste 3 maanden zijn er altijd opstartproblemen. Als de problemen aanblijven dan moet je samen weer een oplossing zoeken en gewoon weer met een leeg vel beginnen. Nou, zo dus".

Kun je nog meer voorbeelden geven van samenwerken?’

"Ja, zo is er een brede groenstrook bij Zilverschoon, een woongebouw voor senioren in Bussum. Dat stuk groen moest omgevormd worden want het was onbeheersbaar geworden. Dan kan ik er wel allemaal saaie struiken in gaan zetten maar ik hoor liever de mening van de bewoners zelf, wat zij mooi vinden. Nu zitten veel ouderen buiten en kijken zij tegen zo’n saai stuk openbaar groen aan. Dan zet ik met mijn collega’s onze schouders eronder, want deze mensen hebben gewoon iets moois nodig om tegen aan te kijken. Dat activeert ze ook stiekem een beetje, denk ik".

Ben je trots op dat project?

"Ga maar eens kijken, dan weet je waarom ik trots ben! Ik kan daar bij iedereen nu koffie drinken en ze zitten helemaal blij tussen de bloemetjes en bijtjes. En ik heb gekozen voor onderhoudsarme beplanting. Dus vaste planten die allemaal sluitend zijn,die allemaal dicht zijn. Af en toe komt er een grasje boven maar meer niet. En dan hoef ik qua beheer bijna niets meer te doen. Ideaal dus. Een win-win situatie. Maar omdat ik bij de mensen thuis kom zie ik ook eenzaamheid. Ik ga dan een extra keer langs voor een praatje en een kop koffie. Maar ik licht ook de conciërge in, dat hij die persoon extra in de gaten moet houden. Dat hoort niet tot mijn takenpakket, maar ik doe dat gewoon. Ik vind dat belangrijk".

Sociale duurzaamheid is ook een belangrijk onderdeel van ons platform. Hoe zou je meer verbinding kunnen tussen de mensen onderling kunnen krijgen?

"Als voorbeeld heeft er een bewoner het idee om met een woningbouwcorporatie een woning in te richten als huiskamer voor de straat. Waar mensen elkaar kunnen ontmoeten in een huiselijke sfeer. Ik ben een voorstander van meer straatmanagers, mensen die in de straat naar oplossingen zoeken in plaats van het opzetten van grote buurtcomités. Mensen die weten wat er speelt in de straat. Laat mensen elkaar in de straat maar eerst opzoeken. Een verbindende factor is het openbaar groen. Volgens mij vinden mensen elkaar allereerst in de openbare ruimte".

"Ook werken we graag met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt,, zo zijn we bezig

met Sherpa om te kijken of we deze mensen kunnen helpen om ze juist weer dichter er naartoe te brengen. In Hilversum doen ze dit al, een binnenstad service team. Wat ze doen? Allerlei klusjes, ze houden bijvoorbeeld de terrassen schoon. En je kunt altijd een beroep op ze doen, er is een garantie dat ze komen maar je kunt altijd een beroep op ze doen. En zo komen mensen aan banen. Ik voer het plan niet uit hoor, ik ben met name betrokken in de opstartfase".

Hoe is de beweging Samen Sneller Duurzaam tot een succes te maken?

‘Ik vind de stip op horizon goed. Maar je moet oppassen dat het niet een praatclub wordt. Dus maak kleine concrete stapjes, start met kleine projectjes. Kijk terug en onderzoek wat er nu bereikt is. En misschien wordt die stip helemaal niet gehaald. Samengevat, maak de ambitie niet te groot’. ‘Neem bijvoorbeeld de werkgroep van Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren. Zij zoeken landbouwgrond zoekt voor de stadskwekerij. Mijn advies is om eerst draagvlak te zoeken, verzamel een grote groep vrijwilligers en kom dan naar ons. Wij hebben zaad, mest en braakliggende stukken grond, zoals bijvoorbeeld op de Eslaan in Bussum. Met een duidelijke vraag moet je naar de gemeente komen. Wij kunnen dan bijvoorbeeld in gesprek gaan met de eigenaar van de grond. Gaat er gebouwd worden en zo ja wanneer et cetera".

Volgens mij is Eddie het voorbeeld van de meewerkende open minded ambtenaar van de toekomst, een toekomst waar gemeente samen met inwoners, ondernemers en uitvinders een duurzamer samenleving kunnen bewerkstelligen!

Noot: vanavond om 19.30 komen de werkgroepen samen in de Broedplaats in Bussum. Wil je meehelpen aan de verduurzaming van Gooise Meren? Of belangstellend? Kom dan langs en hoor wat de actieplannen zijn. Het adres is: De Ruijterlaan 24a hoek Piet Heinlaan in Bussum.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page