Samen voor meer groen & biodiversiteit in de buurt


We zijn eraan gewend geraakt om onze leefomgeving totaal naar ons gemak in te richten. Niet iedereen is zich er echter van bewust dat hierdoor nogal wat negatieve gevolgen ontstaan. Te veel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens hoosbuien en aanhoudende droogte, vermindering van biodiversiteit en zorgt voor opwarming van onze gemeente. Samen stappen zetten om te vergroenen heeft dan ook heel veel voordelen. Daarom heeft de gemeente Gooise Meren zich aangesloten bij Operatie Steenbreek om iedereen in Gooise Meren te enthousiasmeren om de tuin te vergroenen. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde samenleving!

Hoe zorg je voor meer natuur in je tuin?

  • Plaats bloeiende struiken en bloemen in jouw tuin, bijvoorbeeld klimop, prachtbes of vuurdoorn. Die trekken rupsen en insecten aan. In het najaar eten vogels de bessen en zaden van de klimop of vuurdoorn.

  • Hang in de winter voedsel op voor de vogels.

  • Maak een minivijver in een schaal of kleine bak. Vogels en egels drinken ervan. Libellen en kikkers vangen er insecten en vinden er een plekje voor hun eitjes.

  • Kies voor bloemen met veel nectar, zoals lavendel, ereprijs, ooievaarsbekje, zonnehoed of marjolein.

  • Zorg voor planten met veel bladeren, rupsen eten daar veel van voordat ze vlinder worden. Zie de tips van de Vlinderstichting.

  • Maak een rommelhoekje voor egels en padden van een stapeltje stenen, een takkenhoop of wat afgevallen blad. Egels en padden schuilen er en gebruiken het als nestplaats. Zorg ook voor een kleine doorgang in het hek of de schutting.

  • Leg een heg aan of plant een klimop. Met een heg en klimop maak je plekken waar vogels en vlinders schuilen en voedsel vinden.

Operatie Steenbreek zal ook aanwezig zijn op ons Duurzaamheidscafé op 22 maart over biodiversiteit en lokaal gezond voedsel. Meer info? Bekijk ons evenement. Leuk als je ook komt!

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.