Vervoer met een HART


Het ziet ernaar uit dat we steeds meer lokaal gaan werken. Zou het dan ook niet goed zijn om ruimte te maken voor bewonersinitiatieven om dicht bij huis hun eigen vervoer te regelen? Als onderdeel van een buurt- of wijkeconomie? In Engeland zijn daar behoorlijk grote spelers uit voortgekomen zoals de HCT-groep, begonnen als een lokaal netwerk en uitgegroeid tot een landelijke speler. De HTC-groep bestaat uit een netwerk van sociale ondernemingen en hebben een vervoerscapaciteit van 23 miljoen passagiersritten per jaar. Dit gaat dus zowel over ruimte voor maatwerk en maatschappelijk ondernemerschap alsook om het bieden voor kansen aan nieuwe toetreders op de mobiliteitsmarkt.

In 1983 zijn 30 lokale, Engelse, gemeenschapsgroepen begonnen met het organiseren van betaalbare ritten voor o.a. inwoners van kleine dorpen, senioren en mensen met een handicap. Niet om er rijk van te worden. Simpel, ze wilden graag dat minder mobiele mensen en een laag inkomen ook de mogelijkheid hadden om vervoerd te worden. Ze werkten met vrijwilligers en een klein aantal betaalde medewerkers maar waren afhankelijk van subsidies. Om daarvan af te zijn besloot HCT in 1993 te gaan bieden op commerciële trajecten om de winst hiervan te te stoppen in vervoer met echte sociale impact. Sindsdien zijn ze groeiende en leiden ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op. HCT rijdt (nog) niet op duurzame energie. Zou een groene variant kans maken in Gooise Meren?

Benieuwd naar duurzaam vervoer? Kom dan morgen naar ons Duurzaamheidscafé over dit onderwerp bij Spant! Bussum. Aanvang 19.30 uur.

Weetjes

  • Met de NS reis je sinds 2017 zonder CO2-uitstoot en de bussen van Connexxion rijden nog op fossiele brandstoffen maar Connexxion is, weliswaar langzaam, haar vloot aan het vergroenen.

  • In Bussum, Naarden en de Meent rijdt de BoodschappenPlusBus minder mobiele 55-plussers naar de supermarkt, museum of bv. het strand. Pracht initiatief maar helaas nog niet groen.

  • Binnen Gooise Meren hebben we geen enkele fietskoerier. Hebben we iets gemist en ken jij er wel één? Laat het ons weten!

  • Er komen steeds meer laadpalen in Gooise Meren. Locaties kun je hier vinden.

  • Bij Spant! Bussum kun je je fietaccu mee naar binnen nemen en tijdens de voorstelling laten opladen.

  • Op carpoolen.nu kun je een autorit vragen of aanbieden.

  • Ons vorige duurzaamheidscafé werd gehouden bij Weg in het Wild in Muiderberg. Het is niet mogelijk om daar met het openbaar vervoer te komen, zonder ook 27 minuten te moeten lopen.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.