Vuile handen door uitpluizen afvalcontainers


De afgelopen tijd hebben leden van de werkgroep 'afvalloze samenleving' hun handen behoorlijk vuil gemaakt. Ze zijn namelijk aan het onderzoeken wat de waarde is van het afval dat mensen op de stort in de containers gooien. Daarvoor moesten ze er eerst achter komen wat er exact wordt weggegooid. Dan kan het niet anders dan dat je letterlijk elke container soort tot de laatste snipper leeggehaalt. Momenteel wordt de inhoud van een groot deel van de containers door diverse bedrijven gereduceerd tot een grondstof. Maar wat is de waarde van hergebruik en hoe kun je ervoor zorgen dat iets meer waard wordt dan het oorspronkelijke gebruik? In hoeverre is het wijs om klein elektronisch afval om te zetten naar 12 volt zodat je nog maar 25% energie nodig hebt om het apparaat te laten draaien? Het onderzoek is nog in volle gang. En op 6 oktober, tijdens de open dag van het GAD (Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst), is een aantal werkgroepleden aanwezig om uitleg te geven over dit project en ideeën uit te wisselen op het gebied van upcycling. Ook zijn er mensen aanwezig van de Broedplaats Gooise Meren om te vertellen over geupcyclede producten die ze reeds gerealiseerd hebben. Adres: Nieuwe Crailoseweg 6 in Hilversum (overslag Crailo).

Programma open dag GAD - 6 oktober 2018

 • Demonstratie zijlader

 • Rondleiding

 • Informatie- en beleefmarkt: Afval scheiden doen we samen

 • Kijkje in de cabine van een inzamelwagen

 • Op de weegschaal

 • Rad van fortuin

 • Workshop: maak van een pak melk een portemonnee

 • Springkussen

 • Terras met eten en drinken

 • Muziek

 • Kennismaken met GAD partners: SUEZ Nederland, RetourMatras, Den Ouden Groep, KringloopCentrum Eemnes Huizen en Tomingroep

 • Kennismaken met de werkgroep 'afvalloze samenleving' van Samen Sneller Duurzaam

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.