top of page

Artikel

If not us then who?


Afgelopen week waren we op de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Design is altijd leuk maar we werden getriggerd door het overkoepelende thema van de week: 'if not us then who?' En wat blijkt, duurzaamheid en design is een gouden match. We hebben talloze toepassingen gezien van producten gemaakt van bv. gras, sporen, afval uit het riool, dierlijke ingewanden, vervezelde materialen, paardenmest, kauwgom, urine, fijnstof, champignons en algen.

Op de DDW bleek verder dat het mainstream is geworden dat je aan het begin van het ontwerpproces al rekening houdt met duurzaamheid. Wat ons verder opviel? De enorme hoeveelheid twintigers die de week bezochten én studenten en net afgestudeerden die duurzame projecten toonden. Hoopvol om deze generatie te ontmoeten! Hieronder een paar highlights van de (duurzame) DDW. En zet de volgende DDW vast in je agenda: 19-27 oktober.

Stadslandbouw

Duurzame Kost heeft in een voormalig Philips gebouw in Eindhoven een Stadstuin ingericht en maakt gebruik van een aquaponicssysteem. Dit is een duurzaam systeem voor voedselproductie dat aquacultuur combineert met hydrocultuur in een circulair systeem. Vooralsnog draait het project volledig op subsidie maar de hoop is dat ze op eigen benen komen te staan.

Waarderende/circulaire economie

Fruitleather maakt van weggegooid fruit een leerachtig duurzaam materiaal. Van de Willem de Kooning Academie kregen ze de opdracht om iets te ontwerpen wat de voedselverspilling vermindert. Op een buurtmarkt kwamen ze erachter dat er iedere dag meer dan 3000 kilo groente en fruit overbleef. Fruitleather pureert en kookt deze grondstof en de verhitting zorgt ervoor dat de suikers worden geactiveerd waardoor er een stevige drab ontstaat. Dit wordt uitgesmeerd en gedroogd. Het resultaat, een leerachtig materiaal met telkens weer andere kenmerken afhankelijk van het gebruikte fruit en groente.Meer info: http://fruitleather.nl

Een collectief van o.a. ontwerpers, incubators, business developers en filosofen lanceren in februari 2019 een incubator voor een nieuw economisch model. Zij zoeken projecten, partners, investeerders en mede-oprichters.

Afvalloze samenleving

Het Nederlandse bedrijf i-did maakt design van afgedankte bedrijfskleding. Zo maken ze van oude bedrijfskleding van de Efteling tassen die ook bij de Efteling te koop zijn en akoestische panelen. Ook werkt het bedrijf maatschappelijk verantwoord. Zo'n 68% van de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt groeit door naar betaald werk.

Blueroof zet restafval uit waterzuiveringsinstallaties naar een substraatlaag voor groene daken. Normaliter wordt dit restafval verbrand en wordt voor een groen dak lava gebruikt. Deze substraatlaag neemt heel goed water op. Belangrijk om wateroverlast te verminderen. Meer info: http://www.blauwdak.nl

Lokaal gekweekte gebruiksvoorwerpen door het mixen van bioplastics met algen. Meer info: https://atelier-luma.org/en/projects/algae-lab

Jaarlijks belanden 2 miljard snijbloemen op de afvalhoop. Ontwerper Rachelle Hornesch laat zien dat deze prima gebruikt kunnen worden voor het vervaardigen van papyrus, pigmenten, kleurstof en biocomposieten. Meer info: https://www.rachellehornesch.nl/about

Echt mooie tassen gezien en gevoeld van reWrap. Deze worden gemaakt van bomen en kunnen als je erop bent uitgekeken gewoon op de composthoop. Meer info: http://www.nl.rewrap.eu

Andere mobiliteitsvormen

Solar Team Eindhoven toonde de Stella Vie, een door zonne-energie aangedreven familieauto die 1.000 kilometer op een volledige batterij kan afleggen. Meer info: https://solarteameindhoven.nl

De Dutch Design Week was verspreid over verschillende locaties door Eindhoven, een grote autofabrikant bracht bezoekers kosteloos per elektrische auto naar de diverse locaties.

Duurzaam bouwen - Hennep hub (een nog op te richten werkgroep)

Op meerdere plekken hebben we stands gezien met info over bouwen met biobased materialen waaronder hennep. Voor het bouwen van een huis met 6 kamers heb je ongeveer 1 hectare hennep gewas nodig Na 14 weken kun je oogsten en dan wordt het vermengd met water en kalk. Een aantal voordelen van bouwen met kalk/hennep: CO2 negatief en geluid/warmte isolerend. Meer info: http://hempie.nl/

Een circulair herbruikbaar wandsysteem gemaakt van agrarische reststromen? Een circulair flat-pack keukensysteem gemaakt van afval. Twee producten van het het ontwerpcollectief The New makers.

Samen Duurzaam (voort)leven

Plug-in-city, een verzameling werkplekken en verkozen tot beste circulaire werklocatie van 2017. Een soort tijdelijke stad bestaande uit een verzameling containers, oude kozijnen etc. In elkaar gezet als een soort meccano/lego, gebouwd en bewoond door creatievelingen en redelijk makkelijk te verplaatsen.

Plug-in-city

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page