Kies maar: schone & goedkope energie of vieze & dure


De Schooldakrevolutie, een initiatief van Urgenda en Sunevity, wil dat in 2023 alle scholen in Nederland voorzien zien van zonnepanelen. Over de financiering is in hoofdlijnen overeenstemming bereikt met de Rijksoverheid en de BNG bank middels een landelijk leenstelsel. In Bussum heeft het Goois Lyceum en De Fontein al jarenlang zonnepanelen liggen en aan het eind van het jaar is het de bedoeling dat Vitus Mavo en het Vitus College panelen plaatsen. Chapeau voor deze scholen want het is enorm ingewikkeld qua o.a. aanbesteding en vergunningen. Voor scholen die nu nog niets hebben liggen heeft de Schooldakrevolutie een stappenplan gemaakt waardoor dit proces veel makkelijker wordt.

Vooralsnog hebben 6000 van de 7000 scholen in Nederland nog niets op haar daken liggen en daar probeert de Schooldakrevolutie verandering in te brengen. Gemiddeld bespaart een school dan jaarlijks E6000,- op de energie rekening en dat bedrag kan dan bv. gebruikt worden om duurzaamheid meer te verweven in het onderwijs. Zodat leerlingen bewust gemaakt worden van de noodzaak tot verduurzaming en hopelijk hun ouders bewegen te verduurzamen.

De NOS heeft vandaag een mooi interview met de Schooldakrevolutie gepubliceerd. Heb je zelf schoolgaande kinderen? Lees dit interview dan vooral en breng de schoolleiding op de hoogte van de de Schooldakrevolutie.

Foto: Solarpartners-Goois Lyceum

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.