top of page

Artikel

Kennismaken met duurzaam ondernemen


Duurzaam ondernemen is een onderwerp waar ieder bedrijf zich mee bezig houdt. Of het nu gaat om energie besparen of duurzaam inkopen. Doel is om het milieu te sparen, op een verantwoorde manier winst te maken, het goede voorbeeld te geven of eenvoudig kostenbesparing. Vorige week hebben leerlingen van het Sint Vituscollege in Bussum hun economie-project afgerond waarbij zij 21 bedrijven en organisaties in Bussum en Naarden bezochten voor een kijkje achter de schermen op het gebied van duurzaam ondernemen.

Als voorbereiding op school kregen zij een gastles over duurzaam ondernemen en de circulaire economie van Zero Waste Heroes uit Naarden (trekker van onze werkgroep afvalloze samenleving). Daarna gingen zij aan de slag met vragen maken voor de bedrijven op het gebied van People, Planet en Profit. Oftewel: goed zorgen voor mensen, zorgen voor de aarde en op een duurzame manier winst maken.

De leerlingen zagen met eigen ogen hoe een restaurant, modezaak, bouwmarkt, jachthaven of ziekenhuis in hun eigen omgeving werkt aan duurzaamheid. Tijdens hun presentaties op school gaven de leerlingen aan wat zij hebben gehoord en gezien en wat ze bijzonder of opvallend vonden. De leerlingen gaven ook tips voor de toekomst. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of een windmolen op het dak om duurzame energie op te wekken, aanleggen van meer beplanting rond het gebouw om CO2 te compenseren of het gebruiken van kartonnen rietjes in plaats van plastic. En: probeer de medewerkers te stimuleren om ook thuis duurzaam te doen!

Het Duurzaam Ondernemen-project wordt georganiseerd door Omgevingseducatie Gooi, Vecht- en Eemstreek in samenwerking met de school en de deelnemende bedrijven en organisaties.

Met dank aan de deelnemende locaties: Wereldwinkel Bussum, MTH accountants & adviseurs, Tergooi Ziekenhuizen, Hempie, Top-kantoor & creatief, De Kringloper Naarden, Voetbalclub SDO, Konijn Herenmode, Albert Heijn-Veerstraat en Koekoeklaan, de Meentboerderij, Arthur & Willemijn, Trev’s soep, het Hoofdkantoor Bussum, Natuurlijk! Naarden, De Groene Afslag, Gamma Bussum, Bouwmensen Gooi en Vechtstreek, Filmhuis Bussum, Jachthaven Naarden.

Een paar reacties van scholieren:

  • We wisten niet dat je op zoveel verschillende manieren duurzaam kunt zijn.

  • Het was een hele interessante rondleiding door een inspirerend gebouw. We gaan zelf ook proberen duurzamer te leven.

  • We vonden het verhaal achter de winkel zo mooi. We wisten niet dat je zo veel kunt maken van restproducten.

  • Goed dat jullie je afval scheiden ook al is er niet veel ruimte.

  • We vinden het goed dat het bedrijf een gedragscode heeft voor kleding-leveranciers waarin veel staat over de mensen in lage lonenlanden en dat ze daar goed mee omgaan.

  • We vonden de duurzame ideeën voor de nieuwe hoofdlocatie in Hilversum al supergoed. Bijvoorbeeld vetplanten op het dak voor isolatie.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page