Pollinators a go-go Zaaidag op 22 april


De fantastische 'The Pollinators' zet zich samen met hoofdsponsor, winkelketen de Bijenkorf, sinds 2016 in voor een vruchtbare leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Dat is hard nodig want het zal je niet zijn ontgaan zijn dat het slecht gaat met de bijen. Van de 359 soorten die in ons land leven staat 55% op de rode lijst, terwijl ze van levensbelang zijn voor een gezonde biodiversiteit. Ook ons eigen voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door insecten zoals bijen. Hoog tijd dus om onze kleine vrienden te helpen! Eén van de dingen die jij kunt doen, is bloemen zaaien die vol zitten met voedsel voor bijen. Biologische bloemen welteverstaan, want bestrijdingsmiddelen zijn ontzettend schadelijk - ook voor levensbelangrijke insecten.

Afgelopen zaterdag waren we op bezoek bij Kas&Co in Kortenhoef waar inheemse, wilde planten worden gekweekt. Dit is een broedplaats voor groene ondernemers en elke vrijdag en zaterdag kun je daar planten aanschaffen. Op ons komende Duurzaamheidscafe over duurzaam tuinieren gaan we een kleine Operatie Steenbreek doen. Dus tegel eruit, plant erin. Iedereen die met een tuintegel komt, krijgt een plant gekweekt door Kas&Co. De locatie van dit café is nog niet bekent maar de datum zeker wel: 17 mei om 20.00 uur. Hopelijk vinden we nog een jonge, lokale muzikant die tijdens de inloop om 19.30 muziek wilt maken. Mail ons als je iemand kent.

The Pollinators en vele anderen partners hebben maandag 22 april uitgeroepen tot nationale zaaidag. De bedoeling is dat je voor de 22e bij één van de ongeveer 500 adressen, veelal betrokken inwoners, een gratis zakje zaad haalt en dit op 22 april zaait. Niet in de schaduw, een paar centimeter diep. Meer zaaitips lees je hier.

Op 8 adressen kun je in Gooise Meren een zakje zaad ophalen. Bijen maak je blij met deze biologisch wildebloemenmix met bloemen die makkelijk kiemen en lekker lang in bloei staan. In de mix vind je phacelia, boekweit, witte mosterd, koriander, alexandrijnse klaver, inkarnaatklaver, goudsbloem, karwij, bladrammenas, korenbloem, komijn, dille, wilde malve, venkel en barnagie. Lekker!

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.