top of page

Artikel

Vituszon, collectieve inkoop zonnepanelen, vandaag gestart


Update: in 8 dagen zijn alle 436 participaties voor het Vituszon project gereserveerd. Je kunt je niet meer inschrijven, wel kun je op de wachtlijst geplaatst worden. Mochten er nog participanten afvallen, dan benaderen we de mensen op de wachtlijst. Ook zullen we je op de hoogte houden van nieuwe collectieve zonneprojecten.

Energiecoöperatie WattNu gaat met het project Vituszon 422 zonnepanelen plaatsen op het Vituscollege in Bussum en de Vitusmavo in Naarden. Een collectief project, waaraan mensen uit de nabije omgeving kunnen deelnemen en waarmee duurzame energie lokaal opgewekt gaat worden.

Omwonenden, maar ook bedrijven uit de omgeving kunnen aan dit lokale project deelnemen door het kopen van participaties. Zo dragen ze bij aan een beter milieu en delen ze ook mee in de opbrengst. Als alle 422 panelen zijn geplaatst levert dit jaarlijks gemiddeld 110.000 kWh op. Daarmee kunnen gemiddeld 32 woningen van stroom worden voorzien.

Onderdeel van lesprogramma

WattNu hoopt dat meer scholen, sportverenigingen en eigenaren van vastgoed dit voorbeeld van de beide Vitusscholen zullen volgen. Ook wethouder Barbara Boudewijnse is enthousiast over het initiatief. “Veel van onze inwoners en organisaties zien de urgentie in van duurzame energie zoals zonne-energie, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen. Juist daarom is het extra belangrijk dat er collectieve projecten opgestart worden voor opwekking van duurzame energie. Ik vind het fantastisch dat de energiecoöperatie WattNu, samen met twee scholen, het project ‘Vituszon’ gaat realiseren".

Voor Petra Laseur, rector Vituscollege en Vitusmavo is het heel logisch dat ze meedoen. "We vinden duurzaamheid heel belangrijk als onderdeel van ons lesprogramma. We leiden tenslotte de volgende generatie op. Door het plaatsen van zonnepanelen op onze daken maken we dit extra tastbaar voor de leerlingen, omwonenden, ouders van leerlingen en medewerkers van de school. Zij zullen ook voor een groot deel participeren in dit zonnepanelenproject. Die lokale verbondenheid maakt dit project extra waardevol".

Deelnemen

Wie wil deelnemen aan dit project kan zich hier aanmelden. De inschrijving is vandaag gestart en deelname gaat via de zogenaamde postcoderoosregeling. Dat betekent dat enkel bewoners uit de directe omgeving van beide Vitusscholen kunnen deelnemen. Je kunt meedoen als je woont in postcodegebied 1401, 1402, 1403, 1404, 1405, 1406 of 1412.

Over WattNu De energiecoöperatie WattNu is opgericht in 2013. Haar eerste project was de realisatie van 133 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Bussum. Inmiddels heeft zij zich ontwikkeld tot een volwaardige partner voor inwoners en ondernemers als het gaat om advies over energiebesparing en realiseert zij samen met hen het opwekken van lokale, duurzame energie. WattNu is een coöperatie zonder winstoogmerk.

Duurzaamheidscafé

Naast andere sprekers, krijgt ook WattNu het woord op ons café overmorgen. Ons café begint om 20.00 uur in de bibliotheek op het Wilhelminaplantsoen in Bussum. Inloop is vanaf 19.30. Gratis kaartjes kun je hier reserveren.

Op de foto v.l.n.r.; Barbara Boudewijnse, Iris van den Burg en Petra Laseur

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page