Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH)


Ben je eigenaar én bewoner en wil je twee of meer isolatieprojecten in je huis uitvoeren? Dan kun je per vandaag aanspraak maken op een subsidie tot 10.000 euro. Het kabinet trekt 84 miljoen euro uit voor deze regeling. Per huis kan een eigenaar ongeveer 20 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen, tot maximaal 10.000 euro per huis. De voorwaarden voor deze subsidie kun je hier inzien.

De Energiebespaarlening voor particulieren is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan je eigen huis te kunnen financieren. Afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van je Energiebespaarlening te dekken.

Heb je een hoek woning, twee-onder-een kap woning, vrijstaande woning, dan kun je op Milieu Centraal de voorbeeld investeringen en besparingen zien.

Zonnepanelen

Zonnepanelen vallen buiten de SEEH maar de BTW teruggave die in 2018 actief was is ook nog van kracht in 2019. Dit houdt in dat particulieren op de volledige investering de 21% die ze betaald hebben kunnen terug vragen. Officieel is het noodzakelijk dat je ondernemer bent om een aanvraag te kunnen doen. Maar de overheid rekent je in dit geval al als ondernemer vanwege het feit dat je stroom teruglevert aan het net. Wil je hiervoor in aanmerking komen dan moet je als particulier aangemeld zijn als ondernemer. De Belastingdienst heeft een speciaal formulier opgesteld voor particulieren die zonnepanelen willen of al hebben aangeschaft.

Energiecoöperatie WattNu

Heb je geen ruimte voor zonnepanelen op je huis, dan zou je ook kunnen overwegen om te participeren in projecten van de lokale Energiecoöperatie WattNu. Sinds augustus 2014 hebben ze 50 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Bussum gerealiseerd. Alle participaties voor hun huidige project, Vituszon, zijn inmiddels gereserveerd. Deze coöperatie timmert hard aan de weg, heb je interesse om deel te nemen aan toekomstige projecten of wil je op de wachtlijst komen te staan van Vituszon? Schrijf je dan in.

Duurzaam RemCom

Gezamenlijk inkopen met je buurt is ook een optie om een korting te bedingen. Een succesvol voorbeeld hiervan is Duurzaam RemCom, een buurtplatform van Componistenkwartier & Rembrandtpark in Naarden.

Lokale installateurs

Het is natuurlijk meer duurzaam qua te rijden kilometers als je een lokale ondernemer inschakelt, kijk hier voor adressen uit de buurt.

Foto: Milieu Centraal

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.