top of page

Artikel

Fairtrade week Gooise Meren: 26 okt-3 nov 2019


Gooise Meren is sinds 2017 een Fairtrade gemeente. De werkgroep Fairtrade Gooise Meren plaatst de landelijke Fairtrade Week in het teken van Fair Fashion. Dat is kleding die zoveel mogelijk geproduceerd, verhandeld, gedragen en gerecycled wordt met respect voor mens, dier en milieu. Kleding komt tot stand in een keten van plant to klant. Ieder stukje van dit productieproces kan schadelijk zijn voor mens, dier en milieu of onder slechte omstandigheden plaatsvinden. Zoals bijvoorbeeld bij overdadig watergebruik, katoen plukken, verven van kleding of transport. In de Fair Fashion Week wordt belicht hoe het anders en beter kan en wat je daar zelf aan kunt bijdragen.

Er zijn vier activiteiten waar je volgende week heen kunt gaan: het Duurzaamheidscafé op 29 oktober, een film- en debatavond op 31 oktober, een markt met fair en vintage fashion op 2 november en een themamiddag met filosoof Wouter Mensink op 3 november.

De aftrap van de week is het Duurzaamheidscafé op 29 oktober. Karen Kammeraat komt vertellen wat eerlijke mode en cosmetica is. Karen is ook de oprichter van Eerlijk Winkelen, een website met 2120 verkooppunten van eerlijke producten in maar liefst 69 Nederlandse steden en dorpen. Het café wordt door lokale winkeliers met duurzame kleding omlijst met modeshows vanaf 20.00 uur in FIER Bussum. Vanaf 19.30 ben je welkom om de live beauty tutorial mee te maken van Indisha, de Bussumse winkel vol cosmetica en huidverzorging op biologische basis. Karen en de modeshows beginnen om 20 uur. Een gratis kaartje kun je hier reserveren.

Op 31 oktober is de film- en debatavond bij De Groene Afslag. Na het zien van de documentaire 'The positive chain of change' over de kracht van verbinding van de pioniers in de kledingindustrie volg een debat waarin wordt gesproken met de filmmaker Chanel Trapman, het publiek en lokale ondernemers en mode experts. Een kaartje kun je hier kopen.

Op 2 november verandert het Julianaplein in Bussum (voor de Hema) van 11-15 uur in een markt vol lokale fair en vintage fashion en wereldse muziek.

De week wordt afgesloten door de filosoof Wouter Mensink over 'de consument en het fairtade-complex'. Hij schreef er een boek over onder de titel 'Kun je een betere wereld kopen?'

Deze en andere evenementen en bijeenkomsten op het gebied van duurzaamheid binnen Gooise Meren (en soms net erbuiten) vind je in onze agenda.

Wil jij deel uitmaken van de Fairtrade werkgroep?

Sta je achter Fairtrade en vind je het leuk en belangrijk om daarover mee te denken? We organiseren diverse activiteiten zoals de Fairtrade week en lessen in het onderwijs. De Fairtrade werkgroep Gooise Meren zoekt mensen om onze gemeente bewuster te maken over Fairtrade. Meld je aan voor de werkgroep via opieterse@msn.com

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page