Drie Duurzame Dagen op het Willem de Zwijger College


Van 12-14 november vindt op het Willem de Zwijger College in Bussum de Drie Duurzame Dagen plaats. Het Willem is de enige Unesco-school binnen Gooise Meren en dat betekent dat ze ook actief stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Het gevarieerde onderwijsprogramma tijdens de Duurzame Dagen is door het Willem samengesteld in samenwerking met onze werkgroep Duurzaam Onderwijs.

Zo gaan meer dan 100 leerlingen trash-hunten in Bussum, oftewel zwerfafval opruimen. Elk stuk afval wordt dan gefotografeerd en geüpload in de Litterati app. Het doel van deze app is om inzicht te krijgen in probleemgebieden waar veel zwerfafval voorkomt en om te identificeren welke soorten en merken afval het meeste voorkomen. Litterati gebruikt de verzamelde data in het samenwerken met bedrijven en organisaties voor het vinden van meer duurzame oplossingen.

Leerlingen gaan het Willem onderzoeken op duurzaamheid en bezoeken duurzame bedrijven in Bussum en Naarden. Ze krijgen lessen over plastic soep, maken kunst van opgehaald zwerfafval en leren over de Sustainable Development Goals. Elk groepje kiest een doel en maakt daar een filmpje over; wat wil je in 2030 op het gebied van duurzaamheid? Er wordt een tentoonstelling bezocht, docu's bekeken en er wordt gewerkt aan het scheiden van afval op school en het ophalen daarvan.

Het is belangrijk om jongeren ook op school te informeren en actief te betrekken als het om duurzaamheid gaat. Wil je als school binnen Gooise Meren meer weten over onderwijsprogramma's op het gebied van duurzaamheid? Neem dan contact op met Willem Kikkert.

Ondersteuning duurzame initiatieven

Wil je een boomspiegel adopteren en heb je daar plantjes voor nodig? Wil je op jouw school een projectweek over bijvoorbeeld de plastic soep organiseren? Zoek je een lokale installateur voor een zonnepomp? Mail ons, wij helpen graag. 

Heb je een groter initiatief zoals bijvoorbeeld het vergroenen van je schoolplein of ben je een startup die  bijvoorbeeld oesterzwammen wil gaan kweken op koffiedrab en kun je daar hulp bij gebruiken, dan helpen we ook graag zolang het initiatief maar binnen Gooise Meren is.

 

Vul onderstaand formulier in, kun je deze niet openen? Download de pdf. Heb je hulp nodig bij het invullen ervan, mail ons. Wij helpen je graag! Een aantal ondersteunde initiatieven vind je hier.

Word ook zwerfvuilambassadeur

In meer dan 200 straten in Gooise Meren wordt regelmatig zwerfvuil opgeruimd door bewoners. Wil je ook mee helpen, geef je dan op via dit formulier. Hier kun je ook één of meer afvalknijpers aanvragen. Benieuwd of jouw straat al een ambassadeur heeft? Check het op onze plattegrond.

Duurzaam Gooise Meren

Check op deze site van de gemeente en zie wat je kunt doen om je huis en tuin meer klimaatbestendig te maken.