top of page

Artikel

Powerrr to the pickers: Zwerfinator Dirk Groot 12 maart in Naarden


Update 6 maart 2020, wegens de ontwikkelingen rondom het Corona virus hebben we besloten dit Duurzaamheidscafé uit te stellen.

Dirk Groot, alias de Zwerfinator, ruimt dagelijks zwerfafval op. En dat niet alleen. Hij registreert het afval en gaat in gesprek met producent en politiek. Dirk: “Het probleem met zwerfafval zullen we nooit helemaal kunnen oplossen. Maar met data kunnen we de industrie en overheid sturen, aanjagen en controleren. Noem het helpen”. Voor wie zelf zwerfvuil opruimt zijn de oranje wikkels van de Anta Flu-snoepjes een doorn in het oog. Ze liggen overal en zijn ook, net als sigarettenpeuken, lastig op te rapen. Dirk Groot is in 2017 begonnen met het documenteren van zwerfvuil in de Litterati app, waaronder de wikkels van Anta Flu. Met deze data is hij naar het Rotterdamse bedrijf Pervasco gegaan. Volgens Pervasco heeft deze actie er niets mee te maken maar feit is dat ze vanaf het tweede kwartaal 2020 de plastic wikkel vervangen door een van papier.

Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfvuil te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken. Een lijst met grootste vervuilers, gedocumenteerd in de app en onderverdeeld in soort, grondstof, gebruik, type, inhoud, merk, leverancier, vind je hier.

Zwerfies

Dirk post ook selfies met zwerfafval en het liefst ook met een beetje humor op twitter onder #zwerfie. Voor het Tv-programma De Buitendienst zoekt hij hardcore #zwerfie’s (liefst met humor). Heb je een leuke en vind je het prima als die op TV komt, mail je foto dan naar info@zwerfinator.nl

Opruimacties Gooise Meren

Er zijn veel inwoners die al jarenlang zwerfvuil opruimen tijdens het hardlopen, het uitlaten van de hond of tijdens een wandeling. Eén van deze helden is Bussumer Mike Smit. Hij verzamelt al meer dan 10 jaar ergens in Naarden en Bussum zwerfvuil en kreeg van de GAD zelfs een speciale fiets om al dat afval te vervoeren.

Als je het nu fijner vindt om met meer mensen zwerfvuil op te ruimen, kijk dan op onze kaart naar een clubje bij jou in de buurt. Woon je in de Keverdijk, Tuindorp op Vierhoven? Dan kun je bijvoorbeeld aansluiten bij de opruimacties van het buurtplatform KTV. Of sluit je aan bij Troeptrimmen Bussum. Sinds 2017 ruimen ze elke 1e vrijdag van de maand ergens in Bussum zwerfvuil op. ​Stuur ons een mail als je een eigen actie hebt opgestart, bijvoorbeeld als Zwerfvuil Ambassadeur van jouw straat/buurt of als je een actie wilt opstarten. We zetten je graag op de kaart zodat (buurt)bewoners kunnen aansluiten.

Info over het Duurzaamheidscafé

Datum: donderdag 12 maart 2020.

Adres: deMess. A. Dortsmanplein 1B, Naarden.

Inloop: 19.30 uur.

Start programma: 20.00 uur (binnenkort publiceren we op de site het volledige programma).

Reserveer hier je gratis kaartje(s) of zet jezelf op 'gaan' in ons Facebook evenement.

Zwerfvuil opruim acties in Gooise Meren

  • 13 & 14 maart: NL Doet

  • 14 t/m 21 maart: Bermbende

  • 21 maart: Landelijke Opschoondag

  • 14 juni: Wereld BBQ

  • 4 t/m 5 juli: Buurtcamping Bussum

  • 19 september: World Cleanup Day

Avondvierdaagse 2020

Het zou goed zijn als er tijdens de Avondvierdaagse in Muiden/Muiderberg van 12-15 mei en in Naarden/Bussum van 25-28 mei zwerfvuil wordt opgeruimd. Wil je dat coördineren? Neem dan contact met ons op! Loopt jouw kind ook mee, geef dan lekker een appeltje mee, boordevol suiker voor extra energie.

Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page