top of page

Artikel

Forteiland Pampus gaat duurzaam op de schop


Drone foto van Forteiland Pampus.

Cultuurhistorie en innovatie kunnen uitstekend hand in hand gaan. Als eerste Nederlands UNESCO Werelderfgoed wordt forteiland Pampus 100% duurzaam zelfvoorzienend, en fossielvrij. Zonder aansluiting naar de wal. Met een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, blaast Pampus zijn geschiedenis als zelfvoorzienend eiland nieuw leven in – en neemt zo zijn verantwoordelijkheid in de energietransitie.

De plaatsing van een biovergister, in juni 2020, was de eerste stap naar duurzaam zelfvoorzienendheid. Deze innovatieve installatie, de Circ BioDigester 50, zet het organisch afval van het eiland om in groene energie en plantvoeding. Op Pampus wordt het bioafval niet meer afgevoerd, maar omgezet in biogas dat de keuken van het huidige én toekomstige entreegebouw van energie voorziet. De volgende stap in de verduurzaming van het eiland Pampus is het installeren van een nieuwe waterinstallatie. Door middel van een innovatieve filtering kan het forteiland straks, net als vroeger, zijn eigen drinkwater winnen.

Met dit initiatief gaat Pampus opnieuw geschiedenis schrijven. Met bij voorkeur een zeer breed draagvlak, zowel in de publieke als private sector. Lees de factsheet en ontdek hoe jij hier, als pionier of anderszins, onderdeel van uit kunt maken.

Foto: Paul de Ruiter Architects


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page