top of page

Artikel

PMD inzameling van tafel?


Voedsel verpakt in plastic.

Steeds meer gemeenten in Nederland stoppen of overwegen te stoppen met de gescheiden inzameling van PMD; plastic of metalen verpakkingen en drinkpakken. Dit omdat het meeste plastic zich moeizaam laat herleiden tot grondstof. In de PMD stroom zitten bovendien 'stoorstoffen'; afval dat eigenlijk in een andere bak hoort zoals bijvoorbeeld chipszakken of piepschuim. De GAD meldt op informatie van sorteerder Suez dat 30% van ons PMD geclassificeerd wordt als onbruikbaar ‘residu’. Uit onderzoek in Amsterdam is gebleken dat ongeveer 20-30% van de PMD bakken vervuild is met stoorstoffen. Amsterdam is niet meteen gestopt met het apart inzamelen van PMD maar zal dat volgend jaar doen. Ook omdat veel afvalverwerkers nog niet de juiste sorteermachines hebben om hoogwaardig te scheiden. En het natuurlijk gek is dat men al een aantal jaar braaf de PMD bak vult. Er is ook zoiets als voortschrijdend inzicht, het lijkt effectiever te zijn om PMD bij de afvalverwerker eruit te halen.

Motie VVD goedgekeurd

Gemeenteraadslid Gooise Meren voor de VVD, Hugo Bellaart, strijdt al enige tijd voor nascheiding in plaats van scheiding bij de bron. Bij nascheiding wordt de gehele afvalstroom in scheidingsstations gefilterd, dus het restafval en wat je nu in de PMD bak doet. Vorige week heeft de gemeenteraad een door Bellaart ingediende motie aangenomen. Er wordt weliswaar niet gestopt met het apart inzamelen van PMD maar er wordt versneld binnen de regio een besluit genomen over het inzamelen van PMD. Het inzamelen van glas, gft en papier gaat overigens wél goed.

DIY hacks om met minder plastic te leven

Voordat je nu denkt, wat een kansloze actie dat scheiden van afval. Het inzamelen van plastic heeft ervoor gezorgd dat je met je neus op de feiten wordt gedrukt. De producten die we kopen zitten verpakt in een belachelijke hoeveelheid plastic. Dat moet natuurlijk veranderen, koop zoveel mogelijk onverpakt voedsel en weiger producten die in plastic zitten verpakt. Onze zero waste queen Jessie Kroon, en voormalig moderator van ons Duurzaamheidscafé heeft zojuist haar tweede boek 'Doe het zero' uitgegeven met daarin veel DIY hacks en recepten om met minder plastic te leven. Dit boek kun je gewoon kopen in de boekhandel, maar leuker is om het aan te schaffen in haar zero waste winkel SMIR in Amersfoort. Hier vind je allerlei plasticvrije producten zoals wattenschijfjes, tafelvegers en shampoobars. Na de zomer beginnen ze weer met workshops waarin je bijvoorbeeld leert om deodorant en schoonmaakmiddelen te maken.

Wat hoort in de PMD bak?

Zolang er nog gescheiden PMD wordt ingezameld is deze infographic handig. Hier zie je wat thuishoort in de PMD bak. En... wij wisten het ook niet maar zwarte plastic bakjes horen bij het restafval. Mocht je verder twijfelen, op de site van het GAD kun je invullen welk afval het is en in welke bak het hoort.

Een pagina uit 'Doe het zero':


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page