Begin januari is 52 Weken Duurzaam begonnen; een nationale actie waar nu al meer dan 15.000 mensen aan mee doen. De deelnemers ontvangen elke week een een uitdaging in hun inbox om 'iets' in hun leven te verduurzamen. Natuurlijk doet ook Gooise Meren hier aan mee.
Deze afgelopen twee weken volgden wij Babs (49) en Tess (7), moeder en dochter, sinds een jaar of twee woonachtig te Bussum. Babs is zowel zakelijk als privé steeds actiever op het gebied van 'goed doen' en Tess is als echte TikTokker altijd in voor een challenge. Ook volgen wij Hilde die samen met haar man Loek al 15 jaar in Bussum woont, ze zijn beiden vervroegd gepensioneerd en hebben vooral als doel om meer te leren over het minder verspillen van plastic.
De eerste uitdaging: eet je kastjes leeg
De eerste uitdaging werd op nieuwjaarsdag bekendgemaakt en was een opdracht om je kastjes leeg te eten. Koelkast, vriezer, kelder alles leegmaken, zo gooi je niks weg en ga je voedselverspilling tegen én het ontdooien van je vriezer helpt ook tegen onnodig hoog energieverbruik. Babs en Tess vonden de uitdaging van week 1 leuk en niet zo moeilijk om te doen. De grootste uitdaging van kastjes leeg eten was voor hen om met de ingrediënten die in huis zijn iets te koken wat ze allebei lekker vinden. Tess is soms wat kritisch op wat er op haar bord verschijnt. Wel hadden ze op oudejaarsdag nog uitgebreid boodschappen gedaan dus voldoende in huis. Trots zijn zij op het feit dat ze de hele 10 dagen doorgekomen zijn zonder boodschappen te doen en dat ze creatiever zijn gaan koken en eten. Tess dacht wel dat ze deze uitdaging niet gewonnen zouden hebben omdat de koelkast nog lang niet helemaal leeg is!
Creatief koken met wat je al in huis hebt Ze hebben ervan geleerd dat je door de kastjes leeg te eten niet alleen voedselverspilling tegengaat, want je gooit minder weg, maar ook dat je iets meer vooruit gaat plannen wat je gaat koken. Ook zijn ze wat creatieve recepten op het spoor gekomen. En kwamen ze erachter dat ‘Too Good To Go’ hier ook actief is (al zijn nog lang niet alle winkels aangesloten) en dat ‘Taste Before You Waste’ ook overgebleven voedsel van particulieren aan neemt en doorgeeft. En oh ja dat pannenkoeken met amandelmelk eigenlijk niet zo lekker zijn (zegt Tess). Het is hun doel om (nog) minder vaak en gerichter boodschappen te doen, meer zelf te bakken en creatiever om te gaan met overgebleven groenten. Ook hebben ze geleerd dat je met deze actie niet alleen bijdraagt aan duurzaamheid maar ook aan je eigen portemonnee, ze hebben toch heel wat geld bespaard!
Hilde en Loek verspilden al niet zo veel voedsel en gooien zelden voedsel weg. Toch hebben ze geprobeerd de uitdaging zo goed mogelijk uit te voeren. Zij dacht hierbij aan de voorraadkastjes en hoekjes. Aangezien ze best veel voorraad hebben en Hilde het belangrijk vindt om verse groenten te eten zijn ze nog steeds bezig deze leeg te eten. Ze hebben veel gedroogde bonen, havermout en verschillende graanproducten in die voorraad. Hilde heeft toen naar recepten gezocht met havermout en en daar kun je veel meer doen dan ze oorspronkelijk dacht: "Voorlopig zitten we nog aan de havermoutburgers met kaas, heerlijk!“ aldus Hilde. Loek vatte de opdracht iets ruimer op en begon ook kasten op te ruimen en vervolgens alle troep te herindelen, wegdoen, ergens anders op z’n plek zetten. Ook daar zijn ze nog steeds mee bezig. Al met al vinden ze het een leuke uitdaging en niet heel moeilijk maar het levert ze wel een hoop werk op.
Tips voor jullie:
Babs & Tess: “Doe het lekker samen! We zijn heerlijk bezig geweest en hebben elke dag wel even besproken wat te eten en hoe leeg de kastjes waren. En mijn dochter houdt van het wedstrijdelement, dus maak er een challenge van, dat slaat altijd aan bij de 'tiktokgeneratie'.
"Mocht je nu etenswaren over hebben die je zelf niet lust of kunt gebruiken geef ze dan door aan Taste Before You Waste, er is elke zondag in Bussum een doorgeefmarkt waar je kunt doneren of halen. Hilde: "Durf porties te kopen en te koken die precies genoeg zijn, of een beetje te weinig. Doet de mens goed".
Uitdaging week 2: laat de auto vaker staan en beweeg meer
Tess was bij haar vader en dus heeft Babs alleen aan deze uitdaging mee gedaan. Eigenlijk is het sowieso niet zo’n uitdaging voor ze, ze gaan altijd al met de fiets en zijn als zwerfvuilambassadeur ook (redelijk) actieve lopers. Corona zorgt ervoor dat ze vaker naar buiten gaan en mooie wandelingen maken met vrienden en familie.
De combinatie van week 1 (zo min mogelijk inkopen doen) en week 2 was wel een lastige, want al die boodschappen op de fiets meenemen is best een klus. Babs heeft geleerd dat ze misschien toch aan fietstassen moet gaan geloven, dat zwerfvuil rapen een trend is en dat je door duurzaam te zijn ook nog eens gezond kunt doen. Ook werd er geopperd dat je pakketjes bij het afhaalpunt moet gaan halen in plaats van laten brengen. Hilde had niet zoveel met deze uitdaging, ze doet eigenlijk alles al op de fiets en loopt veel. Ze laat altijd de auto staan ook als hij voor de deur staat.
Tips voor jullie:
Als je jezelf meer wilt uitdagen om én te gaan lopen én iets tegen het zwerfvuil te doen, schrijf je dan net als Babs en Tess in als zwerfvuilambassadeur bij Samen Sneller Duurzaam, je ontvangt een gratis knijper en kan gelijk aan de slag. Gezonde beweging in de buitenlucht waarmee je ook goed doet voor je eigen gemeenschap.
Als je niet mobiel genoeg bent om te gaan lopen of fietsen naar een afhaalpunt of fietstassen gewoon niet hip genoeg vindt, zet dan een fietskoerier in zoals het lokale Greenspeed.
Dit is een reeks artikelen over hoe inwoners van Gooise Meren hun deelname aan 52 Weken Duurzaam ervaren. In deze artikelen willen wij jou graag inspireren met lokale tips en adviezen over hoe je duurzaamheid kunt opnemen in de dagelijkse routine en ondertussen ook de lokale gemeenschap helpt. Doe jij ook mee en vind je het leuk als we je volgen? Neem dan contact met ons op. En, het is nooit te laat om in te stappen. Dus doe je nog niet mee met de challenge meld je dan snel aan via https://52wekenduurzaam.nl/hoe-werkt-het/ en ontvang elke week de nieuwe uitdaging in je mailbox.
Op Facebook heeft 52 Weken Duurzaam een heel actieve pagina waar deelnemers aan de uitdaging successen en tips delen. Fijn dat ook wordt gedeeld wat er minder goed ging aan de uitdaging. 52 Weken Duurzaam kun je ook volgen op Instagram.
Comments