top of page

Artikel

'Ban de Peuk' opruimacties

UPDATE 2 juni 2024: Donderdag 30 mei hebben ambtenaren rondom het gemeentehuis bijna 1679 sigarettenpeuken gered uit de natuur. Gevolgd door Troeptrimmen Bussum op zaterdag. Zij hebben op station Naarden-Bussum 1982 peuken verwijderd. Zaterdagmiddag was de omgeving van de Kapelstraat aan de beurt waar ook nog -heel lief- de jonge kinderen van de uitbaters van Café Goesting dolenthousiast meehielpen. Daar zijn

ook zo’n 2000 peuken opgeruimd.


Zondagochtend is de Naarden-Vesting aangepakt. Daar viel het gelukkig mee qua aantal peuken, maar ze hebben toch nog 1468 peuken gered uit de natuur. Even later startte de

laatste actie vanaf de McDonalds in Bussum. In het centrumgebied hebben ze in korte tijd

maar liefst 2333 peuken opgeruimd! Ondernemers als Jasper van de Broektiek, Bas van Café Goesting, de uitbater van de fietsenstalling op het station en lunchroom Cato & Co waren zo aardig om de hardwerkende vrijwilligers spontaan een drankje aan te bieden. Heel gewenst, want een keer of 500 bukken per opruimactie ga je volgens de vrijwilligers echt voelen in je lijf.

 

In het kader van de Wereld niet Rokendag op 31 mei voert de GGD Gooi en Vechtstreek en onze werkgroep Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij een bewustwordingscampagne over de schadelijkheid van peukenafval. Naast aandacht in de krant en socials hebben we een aantal opruimacties gepland in Naarden en Bussum.


Onze gemeente scoort niet goed qua beeldkwaliteit als het gaat om fijn -kleiner dan 10cm- zwerfafval in de openbare ruimte. Sigarettenpeuken hebben het grootste aandeel... Naast dat roken natuurlijk slecht is voor je gezondheid, wil de GGD en GM 100% zwerfvuilvrij de focus dit jaar leggen op de milieuschade die peuken veroorzaken. Met een reizende 'Peukenmeter' wordt bij de acties gemeten hoeveel peuken er zijn gered uit de natuur.


Help mee met de volgende Ban de Peuk opruimacties:

  • BUSSUM - donderdag 30 mei: 12.00-13.00 uur, door Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij vanaf het gemeentehuis op de Brinklaan 35.

  • BUSSUM - zaterdag 1 juni: 11.00-12.00 uur, door Troeptrimmen Bussum vanaf perron 1 op het station Naarden-Bussum.

  • BUSSUM - zaterdag 1 juni: 15.00-16.00 uur, door Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij vanaf Trev's Soep op de Kapelstraat 17A.

  • NAARDEN - zondag 2 juni: 9.30-10.30 uur door Troeptrimmen Naarden-Vesting vanaf de Utrechtse Poort, Ruijsdaelplein 6. 

  • BUSSUM - zondag 2 juni: 11.00-12.00, door Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij vanaf de McDonald's op het Veerplein 1.

Aan het eind van elke actie trakteert Gooise Meren 100% zwerfvuilvrij op een consumptie. Wil je zelf een peukenopruimactie organiseren in jouw buurt? Laat het ons weten via de mail.


Actie: Bakkie voor een Zakkie

In juli start onze werkgroep een pilot Bakkie voor een Zakkie. Inwoners kunnen bij deelnemende horecazaken; een afvalgrijper, een afvalring en een vuilniszak lenen om zwerfafval in te zamelen. Als de bezoekers de zak met zwerfafval weer inleveren bij de ondernemer, krijgen ze daarvoor als bedankje een bakje koffie of een andere consumptie.


Ben je een horecaondernemer in Gooise Meren en wil je meedoen, mail ons.


Deelnemende horeca

  • Brasserie 'Njoyz, Veerstraat 12 in Bussum.

  • McDonald's, Veerplein 1 in Bussum.

  • Trev's Soep, Kapelstraat 17A in Bussum.

  • De GRRU (dinsdag en donderdag), de Ruijterlaan 24 A in Bussum.

  • Café Ome Ko, Herengracht 71 in Muiden.

Bij deze ondernemers kun je een afvalgrijper, afvalring en een vuilniszak lenen om zwerfafval in te zamelen. Als je de zak vol zwerfafval inlevert, krijg je als bedankje een 'bakkie' koffie of een andere consumptie.

Comments


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page