top of page

Artikel

Blije Buurt Challenge - Vitusmavo


Leerlingen van de Vitusmavo Naarden ruimen de snoeproute op eindigend bij de Plus op de Mackaylaan.

Vitusmavo in Naarden is ook ambassadeur geworden van Gooise Meren 100% zwerfvuil vrij. Elke twee weken gaat een klas gewapend met vuilgrijper de buurt schoon prikken met als resultaat: een blije buurt!


De Vitusmavo omarmt het initiatief van de gemeente en het initiatief GM 100% zwerfvuilvrij om te streven naar een volledig zwerfvuilvrije omgeving in Gooise Meren. De Vitusmavo heeft tot juli 2021 een schoongebied geadopteerd en dat betekent dat ze om de week met een klas de buurt gaan schoon prikken. Ook de zogenaamde snoeproute, de wegen tussen de school en de supermarkt, horen daarbij. Vaak vinden we verpakkingen van de versnapering op straat of in de heg bij de school en dat willen ze veranderen. Scholieren maken foto’s van het afval en zetten dat in de Litterati-app. Zo houden ze bij wat en hoeveel de leerlingen oprapen en hopen ze gaandeweg te zien dat het minder en minder wordt.


Video van de Blije Buurt Challenge

Documenteer zwerfvuil met de Litterati app

Voor wie zelf zwerfvuil opruimt zijn de oranje wikkels van de Anta Flu-snoepjes ontzettend vervelend. Ze liggen overal en zijn ook, net als sigarettenpeuken, lastig op te rapen. Zwerfinator, Dirk Groot is de nummer 1 in de Trouw Duurzame 100. Hij is in 2017 begonnen met het documenteren van zwerfvuil in de Litterati app, waaronder de wikkels van Anta Flu. Met deze data is hij naar het Rotterdamse bedrijf Pervasco gegaan. Volgens Pervasco heeft deze actie er niets mee te maken maar feit is dat ze vanaf het tweede kwartaal van dit jaar de plastic wikkel hebben vervangen door een papieren wikkel.

Het kost tijd om met een telefoon in je hand, foto's van zwerfvuil te maken. Tenslotte wil je zoveel mogelijk afval verzamelen. Toch is het goed als het gedocumenteerd wordt zodat fabrikanten inzicht krijgen in wat ze aan zwerfvuil veroorzaken. Een lijst met grootste vervuilers, gedocumenteerd in de app, vind je hier. In de Litterati app je kun je je eigen uitdaging maken. Bijvoorbeeld Sint Janslaan Bussum 500 stuks zwerfafval opruimen in één maand. Of Markstraat Naarden, 200 plastic bakjes documenteren en opruimen in drie weken. Er staan al een aantal lokale uitdagingen in de app. De Litterati app download je in de app store op je smartphone. Gewoon Litterati typen, dan zie je app verschijnen.


Wil je de trekker zijn van een zwerfvuilactie van jouw straat of buurt, geef je dan op via: https://www.samen-sneller-duurzaam.nl/zwerfvuilambassadeur


Commentaires


Overige artikels

Onze thema's

Aanmelden nieuwsbrief

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page